Gemeentehuis Putten
Gemeentehuis Putten Henk Hutten

Putten heeft gezonde jaarrekening; aantal contracten onterecht niet Europees aanbesteed

6 juli 2021 om 09:54 Politiek

PUTTEN De commissie economie, bestuur en openbare ruimte stond vorige week uitgebreid stil bij de jaarstukken van 2020. Accountant Verwoert geeft aan dat de gemeente Putten een buitengewoon gezonde jaarrekening kan laten zien. 

,,Het is een mooi resultaat van goed rentmeesterschap. Toch hebben we een verklaring met beperking af moeten geven in verband met de rechtmatigheid vanuit de inkoop. In het kader van de rechtmatigheidscontrole hebben wij de juiste toepassing van de Europese aanbestedingsrichtlijnen gecontroleerd aan de hand van een spend-analyse. Naar aanleiding van deze analyse blijkt dat er sprake is van onrechtmatigheden voor contracten van een aantal aanbieders. In 2020 is een aantal contracten onterecht niet Europees aanbesteed. Ons advies is om meer preventieve beheersingsmaatregelen te treffen om de Europese aanbestedingswetgeving te borgen”, aldus Verwoert.

TOLERANTIEGRENS Wethouder ’t Jong reageert: ,,We volgen de aanbevelingen van de accountant. Niet alles is van tevoren in te schatten en daarom zijn we dit jaar net over de tolerantiegrens overgegaan. Helaas levert dat ons een verklaring met een beperking op. We hopen dat dit eenmalig is. Daar gaan we in ieder geval ons best voor doen.” De meeste partijen delen complimenten uit aan de wethouder van financiën, maar er worden ook nog veel vragen door de commissieleden gesteld. ’t Jong legt uit: ,,Er is een hoop werk verzet door het hele college en het hele ambtelijk apparaat. Corona heeft ons vorig jaar overvallen, maar nu lijkt het de goede kant op te gaan. We gaan geld overhouden op de steunpakketten, die willen we wel uitgeven aan coronagerelateerde zaken. Het is wel een heel bijzonder jaar geweest, waar we soms ook bijzondere keuzes moesten maken. Zo hebben we besloten om alle zorginstellingen in stand te houden en hen door te betalen. Ongeacht of de zorg wel werd geleverd. Dat was een bewuste keuze in het kader van corona.”

OMGEVINGSVERGUNNINGEN Op de vraag over de hoge inkomsten op de omgevingsvergunningen zegt ’t Jong: ,,Er zijn in 2020 meer opbrengsten binnengekomen vanuit de omgevingsvergunningen, omdat er meer is aangevraagd. Omdat we de leges van tevoren vaststellen kunnen we dat niet altijd voorkomen. Uiteraard actualiseren we het bedrag voor het komende jaar en passen de tarieven aan als dat nodig is.” 

Voor wethouder Koekkoek waren er veel vragen over duurzaamheid en hij geeft aan: ,,Op dit moment is het nog moeilijk om alleen mensen in te huren die met een duurzaam voertuig komen, maar dat zouden we in de toekomst wel in de aanbesteding mee kunnen nemen. De klinkers van de oude pleinen zijn hergebruikt voor de inrichting van de gerenoveerde pleinen. Ook zijn de pleinen met duurzame materialen ingericht. Al het hemelwater gaat via infiltratievoorzieningen de grond in en we hebben zoveel mogelijk bomen geplant. Bij de bestaande bomen hebben we de grondkwaliteit sterk verbeterd.” 

LAADPALEN Over laadpalen voor elektrische auto’s zegt Koekkoek het volgende: ,,Om ervoor te zorgen dat er door het hele dorp voldoende elektrische laadpalen komen hebben we een spreidingsplan gemaakt. Toch lopen we wel tegen dingen aan. Soms zien we dat inwoners hun auto opladen vanaf de openbare weg zonder dat ze een parkeervergunning hebben. Dan zien we een snoer over het trottoir lopen. Als we vragen waarom inwoners dit doen geven ze aan dat ze zonnepanelen op het dak hebben en dat ze die stroom graag willen gebruiken voor het opladen van de auto. Dat is begrijpelijk, maar niet wenselijk.”

AFVAL ,,Voor het restafval proberen we nog het aantal kilo’s per persoon terug te dringen, maar het is moeilijk om die laatste kilo’s eruit te halen. We weten niet zo goed hoe we dat moeten doen. Wel halen we binnenkort de luiers uit het restafval en dat gaat denk ik een behoorlijke bijdrage leveren.”

GEEN EXTRA SCHOOL Op de vragen over de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Halvinkhuizen geeft Koekkoek aan dat er binnenkort een raadsbrief over deze woonwijk wordt verstuurd en dat daar alle actuele informatie in te vinden is. Volgens Koekkoek komt er geen extra school in de nieuwe woonwijk. ,,We hebben de leerlingenaantallen bekeken en ook wat de cijfers voor de komende jaren zullen zijn en dat leidt niet tot een nieuwe of extra school in Putten. Misschien kiezen scholen die renoveren of nieuw gaan bouwen er wel voor om van locatie te veranderen maar dat is een keuze van de school. In ieder geval rechtvaardigen de leerlingcijfers geen extra nieuwe school.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie