Afbeelding
Dierenleed

Afschuwelijke beelden Veluws slachthuis wekken woede op Twitter

13 juli 2021 om 14:42 Partnercontent

RTL Nieuws bracht onlangs beelden naar buiten van misstanden bij slachterij Gosschalk in Epe. De dieren worden geschopt, geslagen, met stroomwapens bewerkt en aan de oren en poten voortgetrokken. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt in deze regio. De woede op sociale media is groot.

Binnen enkele minuten wereldnieuws

Het veelal ingehuurde personeel lijkt de regels structureel aan de laars te lappen, zegt ook Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren: “Het is helaas een terugkerend ritueel geworden”. Het zijn inderdaad niet de eerste beelden van misstanden in slachthuizen op de Veluwe die de wereld overgaan. Zo kwamen ook wantoestanden bij eendenfokkers in Putten aan het licht in 2018. Op internet worden deze beelden razendsnel gedeeld en bekeken, op elk mobieltje zijn ze gemakkelijk af te spelen en ze zijn niet van dermate hoge kwaliteit dat glasvezel vergelijken noodzakelijk is. Met andere woorden: veel mensen krijgen deze gruwelijke beelden onder ogen en dat draagt natuurlijk bij aan de grote maatschappelijke verontwaardiging.

Ingehuurd personeel ‘geschorst’

De slachterij in Epe maakte op haar website in allerijl een statement waarin de directe verantwoordelijkheid richting personeel verschoven wordt. De ‘betrokkenen’ zijn niet ontslagen, maar geschorst - voor hoe lang wordt niet vermeld. Het gebruik van de zogenaamde ‘peddels’ (stroomstootwapens) wordt stopgezet, al is het de vraag waarom deze gebruikt werden. “Wij zijn geschrokken van de aan ons getoonde beelden. We trekken ons dit zeer aan”. De directie is niet de enige die geschrokken is. Volgens de Partij van de Dieren zou men beter moeten weten als het gaat om ingehuurd personeel, dat op de beelden hoorbaar oproept buiten het bereik van de bewakingscamera’s te blijven. Op Twitter is men allerminst onder de indruk van de verklaring en overheerst woede:

“Medewerkers zijn geschorst. Waarom niet op staande voet ontslagen?”

“De schijnheiligheid van #Gosschalk … walgelijk”

“Gosschalk walgelijke mensen zijn dit, onvoorstelbaar wreed, minachtend voor leven. Seriemoordenaars starten toch met dieren? Wat zegt dat over deze lui? Om te kotsen dit volk #dierenmishandeling”

Moedeloos

De PvdD dringt er al langer op aan bij landbouwminister Schouten om deze misstanden een halt toe te roepen. De minister pakte niet door. Met een motie in 2020 werd niks gedaan. Vestering reageert moedeloos: “Dankzij mensen die zich laten inhuren in slachthuizen, krijgt Nederland een beeld van hoe het eruit ziet als meer dan 70.000 dieren per uur door slachthuizen worden gejaagd. Iedere keer dat dit soort beelden verschijnen, spreekt iedereen hier schande van en wordt beterschap beloofd. Tot er weer nieuwe beelden naar buiten komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie