Jongeren van begin twintig worden volgens het RIVM nu veruit het vaakst besmet met corona.
Jongeren van begin twintig worden volgens het RIVM nu veruit het vaakst besmet met corona. ANP

Na weken daling weer stijging positieve coronatesten in Putten

13 juli 2021 om 16:31 Corona

PUTTEN Het aantal positieve coronatesten in de gemeente Putten is de afgelopen zeven dagen weer gestegen na weken van dalende cijfers. Van woensdag 7 juli tot dinsdag 13 juli waren dat er 27, gemiddeld bijna vier Puttenaren per dag. 

In de drie weken daarvoor waren de cijfers volgens het coronadashboard van de rijksoverheid respectievelijk 4 (30 juni-6 juli), 12 (23-29 juni) en 33 (16-22 juni). De afgelopen vier weken is één Puttenaar met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, dat was op maandag 21 juni. Er is in deze periode geen enkele inwoner met corona overleden. De gemeente Putten telt ruim 24.500 inwoners.

VERZESVOUDIGING Landelijk is de gestage afname van het aantal positieve testen in korte tijd tenietgedaan. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland. Dat is volgens het RIVM een verzesvoudiging in vergelijking met de week ervoor. 

Vorige week noteerde het RIVM al een verdubbeling tot 8.541 gevallen. Dat bleek een voorbode van een nog veel snellere groei in het aantal besmettingen in de laatste zeven dagen. In de meeste gevallen worden die nu veroorzaakt door de extra besmettelijke Delta-variant van het virus.

VERSOEPELINGEN De huidige besmettingsgolf begon na de versoepelingen die het kabinet op maandag 26 juni doorvoerde. Vooral jongeren zochten voor het eerst in maanden weer massaal het uitgaansleven op. Een deel deed dat met goedkeuring van de overheid direct na een prik van het coronavaccin van Janssen. In de praktijk waren ze dan nog helemaal niet goed beschermd, want vaccins hebben zeker twee weken nodig om optimaal te gaan werken. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft dit ‘Dansen met Janssen’ inmiddels afgeschaft.

GESJOEMELD Honderdduizenden mensen gingen op stap na een sneltest, die toegang bood tot clubs of festivals, waar afstand houden niet meer hoefde. Van die testen is bekend dat ze minder betrouwbaar zijn dan de PCR-testen die de GGD standaard gebruikt. Ook nam het kabinet een risico door een negatief testresultaat een geldigheid van 40 uur te geven, in plaats van de 24 uur die het Outbreak Management Team (OMT) had aangeraden. En er werd gesjoemeld met toegangsbewijzen. De optelsom van factoren pakte slecht uit, met de huidige besmettingscijfers tot gevolg. Premier Mark Rutte bood maandag excuses aan voor de ‘inschattingsfout’ van het kabinet.

FEESTJES De wekelijkse rapportage van het RIVM bevestigt het beeld van jongeren die in de horeca en op feestjes besmet raken. Bij de mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, was dat in 37 procent van de gevallen in de horeca. De thuissituatie volgt met 28 procent. Bezoek thuis is goed voor 16 procent van de herleide gevallen, feestjes voor 15 procent en de werksituatie voor 7 procent. Ook in vakantielanden raakten weer honderden mensen besmet, met name in Spanje en Portugal.

VAAKST GETROFFEN Jongeren van begin twintig worden nu veruit het vaakst getroffen. Vier op de tien mensen die het virus afgelopen week opliepen, is tussen de 20 en 25 jaar. In die leeftijdsgroep waren per 100.000 inwoners liefst 1.892 nieuwe besmettingen. Met andere woorden: één op de 53 jonge twintigers liep afgelopen week corona op. Een kwart van de mensen die positief testten is tussen de 15 en 20 jaar.

OUDEREN Onder ouderen, die kwetsbaarder zijn maar ook vaker al volledig gevaccineerd, zijn de besmettingscijfers nog relatief laag. Toch stijgen ze ook daar rap. Zo kregen afgelopen week 617 zestigers een positief testresultaat. Een week eerder waren dat er slechts 180. Het RIVM noteerde 218 gevallen onder 70-plussers, meer dan een verdubbeling. Mensen die volledig zijn gevaccineerd en toch corona krijgen, lopen wel veel minder risico om in het ziekenhuis te belanden.

Bekijk hier de actuele coronacijfers voor de gemeente Putten. Bekijk hier het nieuwsbericht van het RIVM.

KAART Op onderstaande kaart vind je het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen als gevolg van het coronavirus in Nederland over de afgelopen week (woensdag 10.00 uur tot en met dinsdag 10.00 uur). De gegevens worden wekelijks, doorgaans op dinsdag rond 15 uur, bijgewerkt en zijn afkomstig van het RIVM. Het instituut corrigeert de cijfers soms achteraf. Deze correcties worden ook meegenomen op de kaart.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie