Afbeelding
Pixabay

Diefstal elektrische fietsen stijgt flink, maar niet in Putten

19 juli 2021 om 14:08 Misdaad

PUTTEN Terwijl het aantal aangiftes van gestolen elektrische fietsen landelijk fors stijgt, blijft dit in Putten stabiel. Althans als wordt gekeken naar de cijfers over de eerste helft van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2020. 

In de eerste helft van 2021 werd in Putten zeven keer aangifte gedaan na diefstal van een elektrische fiets. Een jaar eerder gebeurde dit in het eerste half jaar eveneens zeven maal. Van gestolen ‘gewone’ fietsen werd acht keer aangifte gedaan, tegenover negentien maal in 2020. Dat is een ontwikkeling van 0 procent voor e-bikes en -57,9 procent voor gewone fietsen. 

Gerekend per tienduizend inwoners werd in Putten 2,9 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Het relatief aantal aangiftes van ‘gewone’ fietsen is 3,3 per tienduizend inwoners. Dat is flink lager dan het landelijk gemiddelde van 6 gestolen e-bikes per tienduizend inwoners en 8 ‘normale fietsen per tienduizend inwoners.

LANDELIJK STIJGING Uit een analyse van politiecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) blijkt dat in Nederland in de eerste zes maanden van dit jaar 9.600 keer aangifte werd gedaan van een gestolen elektrische fiets. Dat is een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal aangiftes van gestolen ‘normale’ fietsen nam opnieuw flink af. Bij deze fietsen is de bereidheid om aangifte te doen erg laag.

REGIONAAL In iets meer dan de helft van de gemeenten werden het afgelopen halfjaar meer e-bikes ontvreemd. Enkele grote gemeenten waar dit aantal fors steeg zijn Apeldoorn, Ede, Arnhem, Zoetermeer en Haarlem.

E-bikedieven sloegen relatief het vaakst toe in Zandvoort, het Brabantse Deurne en in Nijmegen. In Nijmegen werd in zes maanden tijd 337 keer aangifte gedaan, wat neerkomt op 17 aangiftes per tienduizend inwoners. 

Van ‘gewone’ fietsen wordt juist steeds minder aangifte gedaan. De politie kreeg er tussen januari en juli zo’n 14.000 binnen: een daling van 38 procent. Studentensteden als Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Delft, Groningen en Leiden zijn plaatsen waar relatief het vaakst aangifte wordt gedaan van een ‘gewone’ tweewieler. Ook in het Brabantse Oss werden relatief veel fietsen gestolen.

VERONTRUSTEND Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E., noemt de ontwikkelingen ‘verontrustend’. Snijders Blok: ,,Het aantal aangiftes van e-bike-diefstal neemt exponentieel toe in Nederland.’’ De organisatie pleit voor betere preventie en registratie van e-bikes. ,,E-bike-bezitters kunnen zelf al veel doen, bijvoorbeeld door twee sloten te gebruiken. Ook een track & trace monteren op een fiets blijkt effectief. Van de gestolen fietsen met dit systeem wordt tachtig procent teruggevonden’’, schrijft Snijders Blok in een persbericht. 

TOPJE IJSBERG De aangiftecijfers vormen het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is volgens S.A.F.E. zeker zeven keer hoger. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde blijkt dat slechts veertien procent van de gedupeerden aangifte doet. Dat percentage bestaat bovendien grotendeels uit aangiftes van e-bikediefstal, omdat e-bikes vaker zijn verzekerd en de verzekeraar meestal een aangifte eist.

Op onderstaande kaart vind je per gemeente het aantal aangiftes van e-bikes en ‘gewone’ fietsen* in de eerste zes maanden van 2021 en van 2020. Met die cijfers hebben we de procentuele stijging of daling van het aantal aangiftes berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. Voor beide categorieën hebben we dit aantal ook afgezet tegen het aantal inwoners, om zo tot het aantal diefstallen per tienduizend inwoners te komen. Onder ‘gewone’ fietsen zijn naast reguliere tweewielers ook bak-, lig-, vouw- , sportfietsen en driewielers meegeteld.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie