Het beoogde terrein voor de flexwoningen aan de Bijsterenseweg, nabij de Hersteld Hervormde Kerk.
Het beoogde terrein voor de flexwoningen aan de Bijsterenseweg, nabij de Hersteld Hervormde Kerk. Tim van Donkersgoed

Buurt Bijsterenseweg wil alleen verder praten over flexwoningen mét wethouder

20 juli 2021 om 17:00 Wonen

PUTTEN De eerste bijeenkomst waarin omwonenden gevraagd werd om mee te denken over de flexwoningen die gebouwd worden aan de Bijsterenseweg werd afgelopen woensdag gehouden. Naast vertegenwoordigers van de gemeente was ook een afvaardiging van Woningstichting Putten en Samen Sterk Zonder Stigma aanwezig. Bijna alle bewoners van de Bijsterenseweg, veel bewoners van de Bekestere en leden van Wij Willen Wonen Putten hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. 

,,Door afwezigheid van wethouder ’t Jong en de grote onvrede over de gang van zaken bij de omwonenden werd al snel duidelijk dat doorgaan met de bijeenkomst weinig zin had. Met name het gebrek aan informatie vanuit de gemeente tijdens het hele proces zorgde voor weinig animo om te participeren in deze tweede fase waar de gemeente wel burgerparticipatie wil”, vertelt buurtbewoner Ronald Kingma. 

TRANSPARANT ,,We hebben nu afgesproken dat er in september een vervolgsessie komt. Tijdens deze bijeenkomst moet wethouder ’t Jong aanwezig zijn om uitleg te geven over het proces en de echte bedoeling van deze flexwoningen’’, vervolgt Kingma. Als buurtbewoners willen wij ook graag woningen voor starters. Maar uit het gesprek werd duidelijk dat de flexwoningen gebouwd worden voor urgente gevallen, zoals mensen die begeleid wonen en mensen die komen vanuit de GGZ. De gemeente zegt altijd transparant geweest te zijn over de beoogde doelgroep. Maar dat vragen wij ons af. Het lijkt toch te gaan om een soort ‘park’, met een beheerder, gedeelde wasruimte en/of ontmoetingsruimte en eventueel een spoedkamer.’’

RECREATIEPARK Kingma vraagt zich af waarom er dan geen recreatiepark wordt aangewezen voor ‘tijdelijk wonen’. ,,Uiteindelijk heeft dan niemand er last van. Deze hele discussie is eigenlijk ontstaan door de grote schoonmaak en het leegvegen van de parken in het verleden. Nu wordt wel vastgehouden aan de visie rondom recreatiewoningen. Een visie is slechts bindend als het de gemeente zo uitkomt. Als alles meezit kan de vergunningaanvraag komende winter in gang worden gezet. Als je dan rekening houdt met eventuele bezwaren, dan zit je al gauw in 2023. Tegen die tijd is Putten Zuid ook in gang gezet. Voorlopig wordt alles doorgeschoven naar september en krijgen we hopelijk tekst en uitleg van de wethouder.”

DOELGROEPEN EN EVENWICHT Harry Oppewal reageert namens de gemeente: ,,Flexwoningen worden gebouwd voor diverse doelgroepen. Zo wordt plaats gemaakt voor mensen die scheiden, starters en mensen die na een zorgtraject zelfstandig of met een beetje begeleiding kunnen wonen. We hebben Samen Sterk Zonder Stigma uitgenodigd, omdat zij veel ervaring hebben met dergelijke woonprojecten. We willen ervoor zorgen dat er een goede mix ontstaat van mensen die zelfstandig kunnen wonen en mensen die begeleiding nodig hebben. Het is belangrijk dat er, net als in een gewone woonwijk, een goed evenwicht en leefklimaat kan ontstaan.”

PRATEN OVER INVULLING Volgens Oppewal staat het vast dat er twintig woningen worden gebouwd en de gemeente gaat de komende periode nog een aantal zaken met de bewoners uitzoeken en bespreken. ,,Moet er bijvoorbeeld ruimte komen voor een beheerder, een gezamenlijke plaats voor wasmachines en een gezamenlijke ruimte om elkaar te ontmoeten. Dat is wel het principe van flexwonen. We hebben vorige week gesproken over het doorlopen van het proces, hoe de gemeenteraad tot deze keuze is gekomen en over de doelgroep die gebruik gaat maken van deze flexwoningen. In september komen we weer bij elkaar voor de volgende stap. Wethouder ’t Jong zal er dan bij zijn. Dan gaan we ook praten over de invulling van de plek en alles wat er nodig is om uiteindelijk de komende winter een vergunning aan te vragen. We hopen er met elkaar iets moois van te kunnen maken en gezamenlijk tot een goed plan te komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie