Afbeelding
Foto door form PxHere

Kans dat Puttense ondernemers slachtoffer worden van cybercrime groeit

26 juli 2021 om 07:52 Partnercontent

De kans dat lokale ondernemers in Putten slachtoffer worden van cybercrime, groeit. Dat is in lijn met de trend van het groeiende aantal meldingen van cybercrime in de hele provincie Gelderland. In 2020 werden er 11.120 inbraken op computeromgevingen gemeld. Dat meldt VPNdiensten.nl, op basis van een brief van minister Ferdinand Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Ondernemers de klos

Vooral ondernemers zijn de klos bij cybercriminaliteit, weet Abel Baas van VPNdiensten: “Op dit moment zie je dat er vooral veel ransomware bij bedrijven wordt geïnstalleerd. Ransomware is een ander woord voor gijzelsoftware. Belangrijke gegevens op de servers van bedrijven worden versleuteld en gestolen. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens van klanten. Criminelen vragen dan veel geld om de gegevens en systemen weer te ontsleutelen.” Dat hackers het op ondernemers hebben gemunt, komt vooral omdat daar belangrijke gegevens te halen zijn, zegt Baas.

Dat het aantal meldingen van cybercriminaliteit stijgt, is volgens Baas zorgwekkend te noemen: “Het wordt een steeds groter probleem. De kans dat je als bedrijf een keer aan de beurt bent, is realistisch. Als je wordt gehackt, krijg je niet alleen te maken met schade, maar ook met een deuk in je imago. Je moet immers melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Je wilt natuurlijk graag uitstralen naar je klanten dat hun gegevens veilig bij jou zijn.”

Te weinig capaciteit bij de politie

Bij de politie is te weinig capaciteit om iets te doen met alle meldingen van cybercrime. Zo zou de politie maar slagkracht hebben voor slechts 12 high tech onderzoeken per jaar, schrijft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Daardoor is het voor cybercriminelen verleidelijk om toe te slaan; de pakkans is immers laag. Ondernemers worden er door gedupeerd.

Ook doen weinig ondernemers aangifte bij cybercrime, blijkt uit de brief van Grapperhaus. Een volgend kabinet moet bepalen hoe de aanpak van cybercrime wordt opgevolgd. Nu is nog onduidelijk hoe effectief de Nederlandse aanpak is.

Meer aandacht voor veiligheid

Volgens Abel Baas van VPNdiensten moet er ondernemers meer aandacht komen voor online veiligheid: “Als kleine ondernemer denk je misschien dat het jou niet zal gebeuren, want wat is er nu bij jou te halen? Toch kun je er maar beter vanuit gaan dat je een keer slachtoffer kunt worden. Neem maatregelen en heb aandacht voor online veiligheid. Er zijn bij kleine ondernemers veel meer belangrijke gegevens te halen dan je zou denken.”

Een eerste stap in de goede richting, zou het installeren van een VPN zijn, zegt Baas: “Dat is een soort tunnel tussen jouw computersysteem en het wereldwijde web. In die tunnel wordt alle data versleuteld. Zo kunnen hackers niet meekijken en geen data onderscheppen. Die data die ze wel onderscheppen, is een brij aan code.”

Daarnaast roept Baas op om het gezond verstand te gebruiken: “Klik niet zomaar op links in e-mails. Ga niet in op oproepen van zogenaamd de directeur om een factuur te voldoen of geld over te maken. Bedenk je iedere keer of je op een veilige manier handelt. Het gezond verstand is een groot gedeelte van de beveiliging.”

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie