Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Een duwtje in de rug

1 september 2021 om 10:00 Politiek

Voor de zomer had ik het op deze plaats vaak over het thema wonen. Mijn eerste column na de zomer gaat er ook over. Wonen is het belangrijkste onderwerp van mijn portefeuille als wethouder. De vraag naar woningen is enorm in ons land. Dat geldt ook voor Putten.

NIET IN BALANS Wij bouwen best door in Putten. Denk aan Rimpeler. Ook zijn wij gestart met de voorbereidingen voor de bouw van huizen in Halvinkhuizen (eerder Putten-Zuid geheten). Verder zijn er de nodige kleinere bouwprojecten. Desondanks is de vraag veel groter dan het aanbod. Vooral voor jongeren in Putten is het moeilijk om aan een betaalbare woning te komen. 

PILOT Dat is jammer. Door het tekort aan betaalbare woningen trekken jongeren weg uit Putten. Dat is niet goed voor de vitaliteit van ons dorp. Jongeren zorgen voor leven in de brouwerij. Dat is belangrijk en dat vindt niet alleen de gemeente. Dat vindt onze woningstichting ook. WSP heeft zich daarom laatst bij ons college gemeld om een pilot op te mogen zetten om jongeren een bescheiden duwtje in de rug te geven op de woningmarkt. De afgelopen week hebben wij als college WSP hiervoor toestemming gegeven.

OP TERMIJN DOORSTROMEN Kern van de pilot is dat WSP elk jaar ongeveer 6 kleine sociale huurwoningen met voorrang beschikbaar stelt aan woningzoekenden in de leeftijdscategorie van 23 tot 35 jaar. Jongeren behouden hierbij eenmalig hun inschrijftijd. Zo hebben zij kans om hun kleine woning uiteindelijk in te ruilen voor een grotere woning. Bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding. Zo krijg je ook de zo gewenste doorstroming op de woningmarkt. De woningen worden ieder jaar door middel van loting toegewezen. Aan de pilot mogen alleen jongeren meedoen die gebonden zijn aan onze regio. Inschrijvers uit de Randstad zonder enige binding vangen dus bot.

BESCHEIDEN Hoewel er dit jaar vanwege een groot aantal nieuwbouwwoningen door WSP iets meer woningen voor de pilot beschikbaar worden gesteld, besef ik mij terdege dat het om een bescheiden duwtje in de rug gaat. Maar ik ben wel blij dat WSP dit initiatief neemt. De komende tijd gaat WSP nadere bekendheid geven aan de pilot. Dat gebeurt via de Puttenaer, sociale media, www.hurennoordveluwe.nl en op www.wsputten.nl. 

Ewoud ’t Jong, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie