De kadernota die afgelopen donderdag werd gehouden was alleen digitaal te volgen.
De kadernota die afgelopen donderdag werd gehouden was alleen digitaal te volgen. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Kadernota unaniem aangenomen; raad houdt vinger aan pols

9 september 2021 om 08:59 Politiek

PUTTEN De motie ‘Uitgiftebeleid Henslare’ werd ingediend door Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten. ,,We constateren dat er in de gemeente een grote vraag is naar bedrijventerreinen en dat het gebied Henslare is aangewezen als toekomstig bedrijventerrein voor de vestiging van Puttense bedrijven (circa 7 hectare netto). Met de uitgifte van bedrijfsgrond aan de Henslare heeft de gemeente een instrument in handen heeft om de economische structuur van de gemeente te versterken. Deze nieuwe functie van het gebied aan de Henslare moet planologisch nog worden voorbereid en daarom is dit het moment om na te denken over een transparant, doelmatig en flexibel uitgiftebeleid.” 

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Luitjes vervolgt: ,,Beschikbare bedrijfsgrond is een schaars goed en het doel is om de groeikansen van gevestigde en startende Puttense bedrijven te optimaliseren door het oplossen van knelpunten in de ruimtevraag. Dat geldt voor bestaande en nieuw te vestigen bedrijven. De Henslare moet een toekomstbestendig en vitaal bedrijventerrein worden en daarom is het noodzakelijk om de toekomstig beschikbare bedrijfsgrond zorgvuldig uit te geven en ook beschikbaar te houden als vestigingsmogelijkheid. Wij verzoeken het college dan ook om voorafgaand aan de gebiedsvisie Henslare een uitgewerkt uitgiftebeleid ter consultatie aan de gemeenteraad voor te leggen.”

BLANCO CHEQUE Wethouder ‘t Jong geeft aan: ,,Ik heb alles gehoord en neem uw input ter harte. De SGP zet vraagtekens bij de noodzaak van alle onderzoeken die wij laten uitvoeren. We kunnen echt niet alle onderzoeken zelf uitvoeren, maar vooraf aankondigen is beter. Daar kiezen we ook voor. Ik heb de kanttekeningen gehoord en ga daar wat mee doen. Luitjes van Wij Putten vraagt: ,,Hoe kunnen we voorkomen dat we het college een soort blanco cheque geven en hoe betrekt u de raad bij de keuzes om een onderzoek wel of niet te doen. ‘t Jong: ,,U heeft het budgetrecht en als u budget beschikbaar stelt dan kunnen wij het uitvoeren. Dat houdt in dat we met een goede onderbouwing moeten komen als er een onderzoek nodig is.” 

Wethouder Jong reageert ook op de vragen over de plannen voor de Achterstraat. ,,We hebben een sloopkrediet nodig en er zijn plannen voor de ontwikkeling van dat gebied. Daar zullen we de komende weken nog veel over spreken. Het klopt dat we in het verleden al plannen voor de Achterstraat met u hebben gedeeld, maar daarmee waren we afhankelijk van de erfdienstbaarheid en dat kregen we niet voor elkaar. We denken nu aan de bouw van appartementen.”

GEEN VERTRAGING ’t Jong vervolgt: ,,Ik onderschrijf de constateringen van Wij Putten over de Henslare en het uitgiftebeleid en we zullen het beleid aan u voorleggen voordat we gaan uitgeven.” Koornneef van Gemeentebelangen vraagt nog of er door deze motie geen vertraging voor het vaststellen van de gebiedsvisie wordt opgelopen. ’t Jong reageert: ,,Ik deel het belang van het vaststellen van de gebiedsvisie. Ik heb een planning gegeven en die wil ik echt aanhouden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het uitgiftebeleid niet voor vertraging zal zorgen.”

Wethouder Koekkoek reageert op de vragen die aan hem zijn gesteld. ,,Het CDA vraagt om een financiële update van het centrumplan met een doorrekening van de volgende fase. Daar komen we zo snel mogelijk mee richting de raad. Gemeentebelangen vroeg wat we met de overgebleven gelden van de gladheidsbestrijding doen. Die gaan terug naar de algemene middelen. De reconstructie van de Waterweg staat op het punt van beginnen. We zijn nu zorgvuldig aan het kijken naar de omleidingen voor het verkeer.” Koekkoek vervolgt: ,,De volkstuinvereniging doet het goed en ik heb toegezegd dat ik mijn best ga doen om een nieuwe locatie te regelen. Aan de Henslare is bijvoorbeeld nog een stukje vrij.”

GEEN EXTRA SCHOOL Wethouder Koops vindt het fijn om de kadernota fysiek te kunnen behandelen. ,,Het is een moment waarin we kennis kunnen nemen hoe de raad er tegen aankijkt. Het CDA maakt zich zorgen over de sportverenigingen die in coronatijd veel leden hebben zien vertrekken. Ik kan meedelen dat JongPutten juist activiteiten heeft ontwikkeld om met mensen in gesprek te blijven en hen ervan te overtuigen dat sporten goed is. Wat ons opvalt is dat er vooral bij de binnensport een toename is van het ledenaantal. Mensen vinden het ook wel weer fijn om anderen te ontmoeten.” Koops vervolgt: ,,Inhakend op Gemeentebelangen of er een nieuwe school komt in Putten Zuid. Kunnen we melden dat die er niet komt. We hebben hier onvoldoende criteria voor. Er wordt wel gezocht naar een nieuwe locatie voor een bestaande school. Meer kan ik daar nog niet over zeggen. De heer Luitjes wil graag een uitvoeringsprogramma bij de economische visie. Een visie mag zeker geen loze zaak zijn. Ik deel uw opmerking en onderstreep het bij deze.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie