Anja Geertsma maakt kleurrijke muurschilderingen.
Anja Geertsma maakt kleurrijke muurschilderingen. Anja Geertsma

Anja Geertsma heeft een bijzondere baan: ‘Naar witte muur staren is saai’

14 september 2021 om 09:08 Mensen

BARNEVELD Spiderman die een doelpunt maakt voor Ajax, of een Pokémon naast Shrek en een stoere tractor. Het kan allemaal in de fantasiewereld van Anja Geertsma (54) uit Putten. Haar bijzondere baan: muurschilderingen creëren.

Een zeemeermin en een panda hebben hun beste tijd gehad in haar eigen woonkamer. Maar het spreekt voor zich dat hier toch weer nieuwe kunstwerkjes op komen. ,,Geen probleem, want van schilderen word ik rustig. Dat is mijn sigaret. Als ik vijf dagen bij anderen heb geschilderd, denk ik: ja, ik ga lekker thuis weer aan de slag.” Ze heeft duidelijk van een hobby haar werk gemaakt.

ZORG Op de lagere school was Anja de leerling die altijd won bij een tekenwedstrijd op Koninginnedag. ,,Het ging tussen mij en jongetje. Daarom mochten we in de hogere klassen niet meer meedoen, om de andere kinderen een kans te geven.”

Het zit in haar genen, want ook Anja’s ouders waren heel creatief. Toch adviseerden ze hun dochter niet om haar beroep in deze richting te zoeken. ,,Want van kleuren word je niet rijk”, zeiden ze. Daarom koos de Puttense eerst voor de zorgsector.

Totdat ze een pleegkindje in huis nam en vooral voor haar ging zorgen. Toen een nichtje vroeg om eens iets op haar muur te schilderen, kreeg ze de smaak te pakken. ,,Dat is helemaal uit de hand gelopen. Omdat er 23 jaar geleden nog geen internet was, ging de reclame van mond tot mond. En op een gegeven moment ga je er dan wat geld voor vragen en heb je een kvk-nummer nodig.”

De mogelijkheden zijn oneindig en kinderen kaarten aan welke figuren ze op hun wand wensen. Van hun favoriete knuffel, met Simba van de Lion King tot een dolfijn en een politiewagen. ,,Dat kun je natuurlijk niet gewoon als behang krijgen. Zeg maar wat je hebben wilt en ik maak het. Kinderen krijgen echt wat hen interesseert, ook al zijn dat allemaal gekke dingen bij elkaar. Zo wilde een jongetje pas nog zeehonden op een brandweerauto. Dan denk ik: hoe ga ik daar een leuk verhaal van maken? Maar dat lukt en dan is zo’n kind helemaal blij.”

In het begin pakte Anja alles aan wat ze kon krijgen aan opdrachten, van zwembaden tot tuinmuren. Maar op termijn specialiseerde ze zich in kinderkamers. Haar Facebook-pagina laat zien dat de diversiteit groot is, waar vaak een heel (spannend) verhaal verteld wordt op één grote wand, met bijvoorbeeld figuurtjes uit Disneyland of de Marvel comics. ,,Ik doe wat ik wil. Met een kwast en soms met spuitbussen. Wat er allemaal op de muur komt, hangt een beetje af van hoeveel tijd ik van mijn opdrachtgevers krijg. Mensen kunnen tussendoor kijken of het ze bevalt wat ik doe. Tegenwoordig zijn jungles erg in, net als eenhoorns en regenbogen. Zelf houd ik best van een beetje lugubere figuren en een beetje actie, maar voor de meeste kinderen is dat niet geschikt. Als ik dinosaurussen moet schilderen, vraag ik weleens of er dan eentje aan hap uit een ander mag nemen, waarbij ook een beetje bloed vloeit. Dan zegt dat jongetje ‘Jaaaaa!’ en zijn moeder ‘Neeeee!’ (schatert). Meestal mag het dan uiteindelijk wel.”

INTERIEUR Het valt op dat in veel van haar creaties flink veel diepte zit, ook omdat Anja weet dat dit de kamer voor het oog groter maakt, in tegenstelling van wat veel mensen denken. ,,Ik vraag vooraf wat voor figuurtjes ze willen zien en in welke setting. Daarna maak ik er zelf iets van, want dan wordt het telkens iets anders. Dat is het leukst! Wel peil ik bij binnenkomst een beetje wat voor type mensen het zijn aan de hand van het interieur.”

Ook de muren, hoekjes en plafonds laat de creatieve schilder dikwijls een rol spelen, terwijl ze met verf de schijn opwekt dat er barsten, muurtjes en gaten in de muur zitten. Zodat het lijkt alsof er bijvoorbeeld een bal doorheen komt, waarmee ze in de voetsporen van de befaamde (straat)kunstenaar Banksy stapt. ,,Je speelt met gezichtsbedrog en dat kan heel mooi overkomen. Mijn verzekering keert uit bij ziekte, maar als ik inspiratieloos ben, krijg ik niet uitgekeerd, staat er in de papieren. Daar hoef ik me gelukkig geen zorgen over te maken, want ik ben nooit fantasieloos (lacht).”

Soms adviseert Anja ouders dat een klein kind vooraf even kijkt wat het geworden is op de muur, om er even aan te wennen. ,,Want dan moeten ze ineens onder die grote boom met een uil gaan slapen. Maar kinderen ervaren de muurschilderingen doorgaans als iets heel rustgevends en vertrouwds. Zo zeggen ze de dieren op de muur vaak even gedag. Dat vinden ze heerlijk. Naar een witte muur staren is ook hartstikke saai.”

Haar werk wordt zeer gewaardeerd, zodat Anja tot eind 2022 al volgeboekt is. Vaak zijn dat adressen waar ze reeds een muurschildering maakte. Ze komt in heel Nederland, tot een limiet van honderd kilometer vanaf haar woonplaats. 

Freek Wolff

Dit artikel verschijnt deze week in de bijlage Baandichtbij.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie