Burgemeester
Burgemeester Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Plaquette op station herinnert aan slachtoffers razzia Putten

7 oktober 2021 om 15:20 Historie

PUTTEN Burgemeester Henk Lambooij heeft op het station van Putten een plaquette met de tekst ‘Vanaf dit station werden de slachtoffers van de razzia van Putten op maandag 2 oktober 1944 in goederenwagons afgevoerd naar Kamp Amersfoort’. 

Een klein groepje belangstellenden was donderdag 30 september bij de onthulling aanwezig. ,,In Putten zijn heel veel plaatsen gemarkeerd die iets met de razzia te maken hebben, maar op het station was eigenlijk niets. Daarom vonden we het toepasselijk om hier een plaquette op te hangen ter nagedachtenis aan de weggevoerde mannen in Putten”, aldus Van den Hoorn, voorzitter van de Stichting Oktober ’44.

,,Dertig jaar na de oorlog kwam ik in Putten wonen en werken. Het viel mij op dat het drama van Putten onvoldoende bekend is elders in Nederland. Als geïnteresseerde in verkeer, vervoer en geschiedenis leek het mij gepast om hier bij het station te denken aan het laatste beeld dat de honderden weggevoerde mannen van Putten hebben gezien. Het laatste moment dat sommige vrouwen en kinderen een glimp van hun man of zoon hebben gezien”, aldus René Coveen van reizigersvereniging Rover. ,,Het is goed dat reizigers die hier op het station even pauzeren kennis kunnen nemen van de gebeurtenissen in 1944. En kunnen nadenken over de waanzin waartoe mensen in staat zijn. Ik ben de eigenaar van het stationsgebouw en de Stichting Oktober ’44 dankbaar voor het plaatsen van deze herinneringsmaquette.” 

Burgemeester Lambooij ging over tot het onthullen van de plaquette. ,,Vanaf dit station werden de slachtoffers van de razzia van Putten afgevoerd. Dit deel van de geschiedenis is onlosmakelijk met de geschiedenis van ons dorp verbonden. Dat is nog steeds iets wat leeft en wat we met elkaar ook levend moeten houden. Ik ben dankbaar dat de plaquette hier is aangebracht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie