Gijs de Vries presenteert zijn boek ‘In het spoor van een politieman in oorlogstijd’ aanstaande vrijdag.
Gijs de Vries presenteert zijn boek ‘In het spoor van een politieman in oorlogstijd’ aanstaande vrijdag. De Vries

Van de Kleut; politieman in oorlogstijd

3 november 2021 om 09:30 Overig

PUTTEN Het boek ‘In het spoor van een politieman in oorlogstijd’ van Gijs de Vries wordt vrijdag gepresenteerd in De Mariahoeve. In dit boek beschrijft Gijs de Vries de geschiedenis van de Puttense oud-agent Wouter van de Kleut, die later zijn werk als agent voortzette in Scherpenzeel.  

Schrijver Gijs de Vries is vierenzeventig jaar geleden in Putten geboren. ,,Over de razzia werd in mijn jeugd niet gepraat. Ik was een jaar of veertien toen ik pas ontdekte welke ramp er in Putten had plaatsgevonden. Toen begreep ik waarom zoveel kinderen zonder vader opgroeiden. Ik las het boek van Tjitske Wouters en daar kwam ik het verhaal over Van de Kleut tegen. 

Op grond van de eigen ervaringen van deze schrijver kreeg ik het gevoel dat barbertje (Wouter van Kleut) moest hangen. En dat zat mij niet lekker. Gaandeweg mijn leven dook de naam Wouter van de Kleut meerdere malen op en ik ben me in hem gaan verdiepen. 

Toen ik in aanraking kwam met de kleinzoon van Wouter gaf die aan dat hij nog veel onbeantwoorde vragen had en was op grond van wat hij tot dan toe wist erg benieuwd naar de gedragingen van zijn opa. Was het goed of was het fout? 

Toen ben ik de archieven ingedoken, zowel lokaal als landelijk. Ik verzamelde heel veel informatie en zo kwam dit boek tot stand. Ik vind dat dit verhaal niet verloren mag gaan, opdat het nageslacht het wete..”

HELIKOPTERVIEW ,,De oorlog en wat daar gebeurde was één groot drama, maar toen in 1945 de bevrijding kwam was de oorlog voor velen niet afgelopen. Veel mensen kwamen beschadigd of teleurgesteld uit de oorlog. De ervaringen en soms verschrikkelijke beelden zijn ze hun levenslang niet meer kwijt geraakt. Dit heeft zijn weerslag gehad binnen al die gezinnen en al die kinderen. De impact was, ook na de oorlog, groot. 

Voor mijn boek ben ik met een helikopterview gaan kijken. Door afstand te nemen werden andere dingen duidelijk. 

Het belangrijkste van dit boek vind ik dat we de lokale verzetsstrijders niet vergeten”, aldus De Vries.

ZOEKTOCHT Gijs de Vries volgde het spoor van Wouter van de Kleut en kreeg gaandeweg zijn zoektocht hier ook wel commentaar op. ,,Van de Kleut was geboren in Zwartebroek, een eenvoudig dorpje. Hij kwam in 1931 in Putten terecht en leidde een eenvoudig leven. Als agent kreeg hij te maken met zaken als leerplicht, stroperij en af en toe een inbraak. Alles was duidelijk en overzichtelijk. Maar dan krijgt hij plotseling met NSB-burgemeester Frits Klinkenberg te maken. Deze burgemeester had maar één doel; jagen op onderduikers, verzetsmensen en joden. In die gedachte werden de lokale agenten gewoon meegenomen. De agenten werden omringd door mensen van de NSB en moesten balanceren tussen goed en kwaad. Tijdens de razzia vergezelden de Puttense politiemannen, waaronder Wouter van de Kleut de Duitse soldaten om de inwoners te bewegen naar de kerk te gaan om daar hun persoonsbewijs te tonen. Toch probeerde hij ook mensen te waarschuwen voor invallen die de burgemeester liet uitvoeren. Soms konden onderduikers dan op tijd wegkomen. Na de bevrijding werd Van de Kleut uiteindelijk geschorst en moest hij zijn werkzaamheden in Putten stoppen. In 1950 benoemde burgemeester Hoytema van Konijnenburg hem tot wachtmeester van de Rijkspolitie te Scherpenzeel. Daar heeft hij tot zijn pensionering in 1958 zijn werk binnen de Scherpenzeelse gemeenschap verricht. Veel oudere inwoners zullen Van de Kleut als agent, maar ook als de docent van de opleiding rijvaardigheid of de chauffeur van de ziekentaxi van Van Ekris nog herinneren”, legt De Vries uit.

BIJZONDERE ONTMOETINGEN Bij het volgen van het spoor van politieman Wouter van de Kleut ontmoette De Vries verschillende personen. ,,Over enkelen van hen werd in het verleden wel iets geschreven, maar in dit boek worden ze uitvoeriger beschreven. Dat geldt voor Pieter Vijge, Frans Tromp, Gerrit van den Born en Klaas van de Bor. Van Joop Tromp, Cees van de Bor, Zeger van Roemburg en Cees van ’t Land, de zwager van Gerrit van den Born, werden tot nu toe alleen summier de namen genoemd. In dit boek komen lezers meer over hen te weten.

De Vries verheugt zich op de presentatie van zijn boek die aanstaande vrijdag wordt gehouden. ,,Dat wordt een bijzondere bijeenkomst. Ik ga daar drie boeken uitreiken. Er gaat een exemplaar naar de kleinzoon van Wouter van de Kleut, er is een boek voor de zoon van Jos van den Born en er is een boek voor de kleinzoon van Frans Tromp. Na vijfenzeventig jaar gaan de kinderen en kleinkinderen van deze mannen elkaar ontmoeten. Een eer dat zij erbij zijn.”

‘In het spoor van een politieman in oorlogstijd’ is verkrijgbaar bij Het Boekpunt in Putten. Bestellen kan ook bij Gijs de Vries. Stuur hiervoor een mail naar g.de.vries1@hetnet.nl.

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie