Afbeelding
Gemeente Putten
Fontanusplein 1

Wat je niet verbruikt…

8 december 2021 om 15:52 Overig

Net als de andere 351 gemeenten in ons land streeft ook de gemeente Putten ernaar om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat je de energie die je verbruikt ook zelf opwerkt. 

Dit maakt ook dat wij stukje bij beetje minder afhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen. Zoals aardgas, aardolie en steenkool. 2050 lijkt nog ver weg, maar tijd om achterover te leunen is er niet.

ALTERNATIEVEN Met de samenleving hebben wij als gemeente de afgelopen jaren gewerkt aan alternatieven voor fossiele brandstoffen. Vooral op het gebied van zonne-energie is inmiddels het nodige in gang gezet. In regionaal verband wordt ook gewerkt aan de realisatie van enkele windmolens. Deze ontwikkelingen trekken veel aandacht. En dat niet alleen in positieve zin. Dat begrijp ik. Het is best ingewikkeld om zonneparken en windmolens in te passen in een landelijke omgeving.

BESPAREN Tegen die achtergrond is het eigenlijk wel jammer dat er relatief weinig aandacht is voor de mogelijkheden om energie te besparen. Immers, wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Als het gaat om het besparen van energie is er best veel mogelijk. Als college van burgemeester en wethouders hebben wij vorige maand besloten om de kerkbesturen in onze gemeente in staat te stellen om de kerkelijke gebouwen te onderwerpen aan een gedegen energiescan. 

SUBSIDIE De scan wordt uitgevoerd door een onafhankelijke energieadviseur. De kerken worden binnenkort benaderd. Deze adviseur kijkt – om het maar eens kort door de bocht op te schrijven – niet alleen waar het tocht, maar denkt ook mee over de mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen.

Aan de energiescan zijn geen kosten verbonden, omdat deze wordt gesubsidieerd door de gemeente Putten.

Zoals ik al schreef: wat je niet verbruikt, dat hoef je ook niet op te wekken. En wat voor de kerken geldt, dat geldt natuurlijk ook voor u. 

Zeker met de oplopende energiekosten is het meer dan de moeite waard om eens te kijken hoe u, in uw eigen huis of bedrijf, energie kunt besparen. Daarmee levert u een bijdrage aan het gezamenlijk streven om energieneutraal te worden. En het is ook goed voor uw portemonnee. Misschien zijn er dan op termijn ook minder zonnevelden en windmolens nodig…

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie