Afbeelding
ANP/Vincent Jannink

Een echte BOCK heeft doppen op

21 december 2021 om 14:22 Overig

PUTTEN De veiligheidscampagne rondom carbidschieten is belangrijker dan ooit. Hoe voorkomen mensen dat er ongelukken gebeuren? En hoe doen ze recht aan deze mooie traditie? Het antwoord daarop is de BOCK. Dit jaar richt de campagne zich op gehoorbescherming. Heel belangrijk, want de harde knallen kunnen zorgen voor blijvende gehoorschade? Tachtig decibel kan al tot gehoorschade leiden en een carbidknal is al gauw honderd decibel.

VEILIG CARBIDSCHIETEN Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten. En er niet aan te beginnen als u het nog nooit gedaan heeft. Een BOCK is een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips.

Bereid u goed voor. En vraag toestemming voor zaterdag 25 december via www.putten.nl/carbidschieten.Bescherm uzelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen zodat u goed kunt handelen als er toch iets misgaat. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel. En zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Kijk voor meer informatie op de website www.wieisdebock.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie