Drieënnegentig procent geeft leven een voldoende

3 januari 2022 om 11:37 Overig

PUTTEN Uit de nieuwe peiling van de GGD Noord- en Oost Gelderland, waar Putten ook bij is aangesloten, blijkt dat drieënnegentig procent van de ondervraagden het leven een voldoende geeft. Dat is vergelijkbaar met het cijfer van de enquête die in mei van dit jaar is gehouden.

Het gemiddelde rapportcijfer dat aan het leven wordt gegeven bedraagt een 7,4. Deelnemers geven hun leven vooral een hoog cijfer omdat ze gezond of fit zijn, omdat alles goed gaat en omdat ze zich goed of gelukkig voelen. Jongeren geven het leven wel een lager cijfer dan 65-plussers. Een vrouw van 19 jaar geeft bijvoorbeeld een vier als cijfer. ,,Ik mis vrijheid, stort mij te veel op mijn werk aangezien ik niet veel kan op dit moment. Ik wil kunnen reizen en dingen ondernemen zonder verplichtingen.”

Mentale gezondheid neemt ook af naarmate de leeftijd lager is. Ook komt mentale ongezondheid vaker voor bij laagopgeleiden en alleenstaanden. Meer mensen geven aan last te hebben van angst en bezorgdheid ten opzichte van mei van dit jaar. Het gevoel van saamhorigheid is verder afgenomen. De tweedeling in de samenleving en ook in gezinnen wordt als schrijnend ervaren.

Mensen zijn ook bewuster gaan leven. De eenzaamheid is wel afgenomen. De jongere leeftijdsgroepen zijn vaker bang, ervaren minder saamhorigheid, zijn minder vaak bewuster gaan leven, voelen zich vaker eenzamer en ervaren meer stress.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie