Omgevingsvisie bedrijventerrein Henslare levert, volgens buurtbewoonster Marette Zwamborn, meer problemen dan oplossingen.
Omgevingsvisie bedrijventerrein Henslare levert, volgens buurtbewoonster Marette Zwamborn, meer problemen dan oplossingen. Henk Hutten

‘Gebiedsvisie Henslare gaat problemen opleveren’

17 januari 2022 om 12:08 Overig

PUTTEN De gemeente Putten heeft de gebiedsvisie Henslare opgesteld en legt het aanstaande donderdag ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Buurtbewoonster Marette Zwamborn is van mening dat de voorliggende gebiedsvisie ogenschijnlijk een aantal korte termijn problemen oplost, maar dat het tevens zorgt voor veel knelpunten op lange termijn.

,,De gebiedsvisie oogt als een gelikte reclamefolder, vol sfeerfoto’s van groene, duurzame bedrijven in een wijdse groene omgeving. Een visie is nodig, vanwege het nijpende tekort aan bedrijventerrein in Putten. Maar in dit fraai vormgegeven document is een aantal minder fraaie keuzes gemaakt. Bovendien is de visie niet in overleg met belanghebbenden opgesteld, en zijn de beloofde gesprekken met bewoners en grondeigenaren in het plangebied niet gevoerd. Het college levert hiermee een wankel fundament, waarop de toekomstige coalitie na de verkiezingen verder moet bouwen”, vindt Zwamborn.

,,In de raadsvergadering van juni 2021 heeft wethouder ‘t Jong excuses aangeboden aan de bewoners in het gebied, omdat bij eerdere planvorming de afstemming met belanghebbenden niet goed was gegaan. Bij het opstellen van de gebiedsvisie Henslare zou de afstemming met bewoners dan ook een belangrijk aandachtspunt worden”, legt Zwamborn uit. ,,Tijdens de informatieavond in september is aangekondigd dat één op één gesprekken met grondeigenaren gingen plaatsvinden. Helaas, tot grote verbazing van meerdere bewoners, ligt de gebiedsvisie nu al voor in de gemeenteraad, terwijl deze gesprekken nog niet zijn gevoerd. Er is alléén gesproken met grondeigenaren waar bestemming ‘bedrijventerrein’ gaat komen. Andere gesprekken vond de gemeente niet nodig. Per mail heeft de gemeente laten weten dat overige bewoners van het gebied alleen nog digitaal konden inspreken. Verzoeken van bewoners om alsnog een gesprek te plannen, zijn tot nu toe genegeerd. Een aangekondigde informatieavond in december heeft evenmin plaats gevonden. Bewoners zijn in het proces op onacceptabele wijze buitenspel gehouden.”

Zwamborn vervolgt: ,,Het bedrijventerrein Henslare wordt gepland op de overgang van de woonwijk Bijsteren en agrarisch gebied. We sluiten daarmee de bebouwde kom van Putten volledig in met industriegebied. Mijns inziens maken we dezelfde fout als in het verleden bij de Ambachtsstaat. We leggen een nieuwe zone van industrieterrein rond de bebouwde kom, waardoor het dorp als een dwangbuis wordt ingeklemd. In de Structuurvisie van 2015 was dit toch echt anders bedacht. Rondom Bijsteren zou een (smalle) strook met woonwerklocaties komen, als overgang van woonwijk naar agrarisch gebied. In de gebiedsvisie Henslare staat nu juist een massief blok bedrijventerrein ingetekend. Van een groene dorpsentree is geen sprake meer.”

Volgens Zwamborn wijkt het plan af van de Structuurvisie. ,,In eerste instantie was bedacht dat het zwaartepunt van het bedrijventerrein zou aansluiten bij Keizerswoert. Maar de gebiedsvisie heeft een andere uitkomst. Het grootste deel van het bedrijventerrein staat los van Keizerswoert en er ontstaat een lappendeken van bedrijfsbestemmingen en agrarische bestemming. Is dit wel de uitkomst die we willen? Willen we daadwerkelijk grote bedrijfspanden aan deze agrarische dorpsrand van Putten”, vraagt Zwamborn zich af. ,,Bij de (digitale) inspraak was het overgrote deel van de reacties over het zuidelijke deel dat dit geen geschikte locatie voor een bedrijventerrein is. Wat is er met die inspraak gedaan?”

,,In de gebiedsvisie is keurig gezocht binnen het plangebied, maar een breder perspectief heeft er helaas niet mogen zijn. De onderbouwing voor het afwijken van de Structuurvisie en de reflectie op het ruimtelijk eindresultaat ontbreken. Daarmee is de opgeleverde omgevingsvisie onvolledig. In het Bestuursakkoord Water hebben gemeenten en waterschappen afgesproken dat bij elke ruimtelijke visie een ‘watertoets’ wordt uitgevoerd. De watertoets ontbreekt in deze gebiedsvisie. Toch is zo’n watertoets, in dit geval, wel belangrijk. Het gebied is in de winter nat, met grondwater tot aan het maaiveld. Waterberging in vijvers of wadi’s is dan niet mogelijk. Er bestaat dus een reële kans dat het bedrijventerrein last krijgt van wateroverlast. Ook de waterafvoer van de naastgelegen woonwijk Bijsteren loopt via dit plangebied. Door aanleg van het bedrijventerrein kan wateroverlast ontstaan in de woonwijk Bijsteren.”

,,Het mag duidelijk zijn, dat de gebiedsvisie Henslare zoals deze nu voorligt op een oneigenlijke manier tot stand is gekomen en voor knelpunten gaat zorgen. De gemeente zet in op snelle planontwikkeling, maar zonder goede basis is een snelle planontwikkeling onmogelijk. De kostenoverschrijdingen en lange bezwaarprocedures zijn nu al te voorzien. Het alternatief zou, wat mij betreft, zijn om nu pas op de plaats te maken, het huiswerk verder af te maken en de ruimtelijke keuzes met belanghebbenden af te stemmen. Want zoals het huidige planproces nu loopt, lossen we het nijpend tekort aan bedrijventerrein echt niet op korte termijn op.”

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie