Afbeelding
Foto door Roxanne Minnish via Pexels

Eindexamenleerlingen opnieuw ‘geholpen’ in het examenjaar

21 januari 2022 om 14:35 Partnercontent

De gehele samenleving staat al bijna twee jaar volledig op z’n kop. Iets wat vaak wordt vergeten is dat de jongere generatie ook heel wat onderwijsuren heeft gemist. Denk alleen maar aan de eerdere lockdowns. Vooral het voortgezet- en het hogere onderwijs hebben de deuren zeer langdurig gesloten. Inmiddels zitten we wéér in een lockdown. Dat betekent dat veel leerlingen achterstanden hebben opgelopen. Dat geldt zeker voor leerlingen die thuis niet zo gemakkelijk kunnen leren. Die leerlingen zitten nu na twee jaar achterstand te hebben opgelopen in het eindexamenjaar. Naast de samenvattingen eindexamen doornemen, kunnen ze weinig doen om die achterstand in te lopen. Gelukkig heeft ook dit jaar de overheid bekend gemaakt dat zij de eindexamenleerlingen tegemoet zullen komen.

Een herkansing cadeau

Voor corona mochten eindexamenleerling maar één vak herkansen. Daardoor waren sommige leerlingen direct gezakt na de uitslag van het eerste tijdvak, omdat ze nog onmogelijk aan de voorwaarden konden voldoen. Nu in de huidige coronatijd zijn ze iets soepeler en bieden ze iedere eindexamenleerling de mogelijkheid om twee vakken te herkansen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de kernvakkenregeling en de 5,5-regeling gemakkelijker behaald worden.

Eindexamenleerlingen mogen ook gedurende de lockdown naar school

Voor eindexamenleerlingen is ook gedurende de huidige lockdown een uitzondering gemaakt. Zij mogen – vaak wel in verschillende groepjes – gewoon naar school om fysiek les te volgen. Hierbij worden ze bijgestaan door vakdocenten en hun mentor. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste natuurlijk voor de kinderen die in een minder veilige thuissituatie zitten en hierdoor moeilijker kunnen studeren thuis, maar ook voor de kinderen die zelf weinig gedisciplineerd zijn om thuis te leren of wat extra hulp kunnen gebruiken. Daarnaast is het nu een stuk rustiger op school, waardoor veel scholen zeggen dat ze de eindexamenkandidaten met sprongen vooruit zien gaan door deze ‘1-op-1’ vorm van lesgeven.

Keuze tussen eerste en tweede tijdvak

Voorheen deed iedere eindexamenkandidaat examen in het eerste tijdvak. Het tweede tijdvak werd enkel gebruikt voor het doen van herkansingen. In 2022 krijgen eindexamenleerlingen echter de keuze om in het eerste of tweede tijdvak examen te doen. Hierbij geldt ook dat ze sommige vakken in het eerste tijdvak mogen doen en er voor mogen kiezen om 1 of meerdere vakken in het tweede tijdvak te maken. Zo beschikken ze over meer voorbereidingstijd om bijvoorbeeld nog even te sparren met hun vakdocent of een andere tutor en hun slagingskansen te vergroten.

Deze keuze is ook in het leven geroepen omdat de kans bestaat dat er meerdere leerlingen zijn die tijdens het eerste tijdvak met griepverschijnselen in quarantaine moeten. Dit zou betekenen dat zij het examen niet in het eerste tijdvak kunnen doen. Voor hun bestaat dan ook de mogelijkheid om het gehele centrale eindexamen in het tweede tijdvak te maken.

Het derde tijdvak wordt gebruikt voor het doen van herkansingen. Bijvoorbeeld voor de mensen die pas voor de eerste keer eindexamen hebben gedaan in het tweede tijdvak.

De leerlingen mogen zelf kiezen waar hun voorkeur naar uit gaat. Als ze geen keuze maken, beslist de mentor of vakdocent dit voor ze. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie