Weilanden bij de dorpsentree van Putten
Weilanden bij de dorpsentree van Putten M.H. Zwamborn

Petitie gestart ‘Geen industriële blokkendozen bij de dorpsentree’

21 februari 2022 om 09:47 Politiek

PUTTEN De gemeenteraad buigt zich deze week over de gebiedsvisie bedrijventerrein Henslare. In principe is iedereen voorstander van extra ruimte voor bedrijven. Maar is de gebiedsvisie daarom een goed plan? 

Marette Zwamborn en Bart van Twillert  vinden het ontwikkelen van een groot industrieterrein in de weilanden langs de Henslare géén goed idee. ,,Door slimme alternatieven met zuinig ruimtegebruik, herstructurering van verouderde bedrijventerreinen en patchwork oplossingen kan de dorpsentree groen blijven, en kan er tóch op korte termijn nieuw bedrijventerrein komen.’’

Het oorspronkelijke plan was woonwerklocaties aansluiten op Keizerswoert. ,,Een logisch alternatief dat nog steeds mogelijk is. Op het gemeentehuis is de planvorming echter geleidelijk verschoven naar een industrieterrein in de weilanden tegenover de kerk, los van Keizerswoert, zonder woningen. Het resultaat is een plan zonder draagvlak: bewoners, grondeigenaren en veel andere Puttenaren (bewoners én ondernemers) zijn tegen, en vragen zich oprecht af: waarom in dit gebied?’’

,,De wethouder heeft in opdracht van de raad een visie opgesteld met één belang voorop, namelijk het bedrijventerrein. Scenario’s binnen het zoekgebied zijn niet uitgewerkt, er is meteen gekozen voor één alternatief. De beloofde gesprekken met bewoners zijn na het opstellen van het plan nog gevoerd, maar wezenlijke invloed was niet meer mogelijk’’, stellen de initiatiefnemers van de petitie.

Omdat er maar één alternatief voorligt, is het voor de raad een moeilijk besluit. Zeker in verkiezingstijd. ,,Wordt een stem tegen deze gebiedsvisie opgevat als een stem tegen nieuw bedrijventerrein in Putten? Nee, juist niet. Vanwege het urgente belang en de onomkeerbaarheid van ruimtelijke keuzes, mag de gemeenteraad een visie verwachten met een goed onderbouwde afweging van meerdere alternatieven, in lijn met de Structuurvisie, en met een participatieproces dat draagvlak bevordert in plaats van verbrijzeld.’’  Marette Zwamborn en Bart van Twillert roepen de gemeenteraad op om tegen deze gebiedsvisie Henslare te stemmen, te kiezen voor heroverweging en ontwikkeling van een ‘intelligent’ plan voor bedrijventerrein, mét draagvlak van ondernemers en bewoners.

Puttenaren die dit standpunt delen, kunnen de petitie tekenen op https://puttenhenslare.petities.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie