Onroerendezaakbelasting (ozb) is in 2022 gestegen ten opzichte van 2018.
Onroerendezaakbelasting (ozb) is in 2022 gestegen ten opzichte van 2018. Local Focus

‘Ozb in vier jaar tijd in vrijwel alle gemeenten flink gestegen’

11 maart 2022 om 08:57 Politiek

PUTTEN Huiseigenaren zijn in vier jaar tijd fors meer gaan betalen aan onroerendezaakbelasting. In 2018, na de laatste gemeenteraadsverkiezingen, betaalden woningbezitters gemiddeld 297 euro. Dit jaar gaat het gemiddeld om 348 euro, een toename van 17 procent. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH).

In Putten is de ozb met 48 euro gestegen ten opzichte van 2018, een stijging van 20 procent. Nu bedraagt deze belasting gemiddeld 286 euro.

Gemeenten bepalen zelf de hoogte van de onroerendezaakbelasting. Daarom verschillen de tarieven sterk per gemeente. 


In nagenoeg alle gemeenten zijn de ozb-tarieven dit jaar hoger dan in 2018. In Ermelo steeg dit tarief met 120 procent het hardst. Ook in Zeewolde (+92 procent) Noordwijkerhout (nu Noordwijk, +87 procent) en Lisse (+61 procent) steeg de belasting flink. In 18 gemeenten, waaronder veel fusiegemeenten, daalde het gemiddelde bedrag aan ozb juist. Huiseigenaren in Haarlemmerliede (nu Haarlemmermeer) betalen 28 procent minder dan in 2018, inwoners van Weesp (nu Amsterdam) 33 procent minder.

SLUITPOST Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren. Volgens Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis is ,,het huidige systeem, waarbij de ozb een sluitpost is om gaten op de gemeentelijke begroting te dichten, niet houdbaar.’’ Klein: ,,Huiseigenaren betalen daardoor voor lokale voorzieningen waar alle inwoners gebruik van maken.’’ Volgens de belangenorganisatie biedt een nieuwe financieringssystematiek voor gemeenten uitkomst, die is besproken in het huidige regeerakkoord.

Woningbezitters in Bloemendaal, Laren, Blaricum en Wassenaar zijn dit jaar het meest kwijt aan onroerendezaakbelasting. Ermelo volgt op de lijst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie