Tijdens de strijd om de Nunspeetse Keiler draait het om sportiviteit, behendigheid, samenwerking en plezier.
Tijdens de strijd om de Nunspeetse Keiler draait het om sportiviteit, behendigheid, samenwerking en plezier. JAN MOLL FOTOGRAFIE

Eindelijk weer de strijd om de Nunspeetse Keiler

26 mei 2022 om 10:30 Evenementen

NUNSPEET Op de zaterdag na Pinksteren, wordt voor de 25e keer de strijd om de Nunspeetse Keiler georganiseerd. Het gaat om een teamsport, een competitie waarbij lopen en fietsen de uitdaging vormen, in combinatie met een aantal opdrachten en proeven. In totaal doen 60 dames- en herenteams mee. Zij strijden om een plaats op het erepodium.

Voor de winnaars ligt er ‘eremetaal’ klaar. Niet in de vorm van een beker of een medaille, maar een afgietsel van het Keiler-beeld dat op het Stationsplein in Nunspeet staat te pronken. De Keiler, een mannetjes wildzwijn, staat symbool voor de gemeente Nunspeet in haar natuurlijke omgeving. Maar het wildzwijn staat ook voor vastberadenheid, kracht, onverschrokkenheid en slimheid. En daar past ook de spirit van de Keilerteams in. 

TEAMS De deelname aan de wedstrijd is populairder dan ooit. Ook na twee jaar afwezigheid vanwege corona. Of misschien wel juist daardoor. Bijna alle teams hebben gedurende twee jaar de moraal hoog gehouden, zijn blijven trainen en zijn blijven uitkijken naar de dag dat het wél kon. Het is de tweede keer dat er zoveel teams mee doen. Het is het maximaal aantal teams dat de organisatie en de infrastructuur op de sportdag aan kan. En in 2019 heeft dit aantal goed uitgepakt. De hele dorpsgemeenschap van Nunspeet is erbij betrokken en levert een aandeel: als sponsor, deelnemer, vrijwilliger, of toeschouwer. Een groot spektakel en inmiddels het grootste sportevenement van de Noordoost Veluwe.  

Eindelijk kan het weer los gaan


De deelnemers, opgedeeld in recreanten, een sportklasse en een wedstrijdklasse moeten een behoorlijke prestatie leveren. De teams gaan vier keer van start op de Markt in Nunspeet, waar ook de finish is. Twee maal leggen ze een looproute af en tweemaal een fietsroute. De laatste voert door het dorp en de Nunspeetse bossen en het buitengebied en meet ongeveer 20 km. Onderweg moeten de deelnemers als team allerlei proeven afleggen. Die proeven zijn niet van tevoren bekend. Het komt in de hele wedstrijd dus niet alleen aan op kracht en uithoudingsvermogen, maar ook op behendigheid en teamgeest.

VRIJWILLIGERS Organisator is de Lions Club van Nunspeet. Mister Keiler, Henk Jaap van der  Woude, vertelt dat iedereen popelt om weer deel te nemen aan de jaarlijkse wedstrijd en om elkaar weer te ontmoeten. Het wordt weer tijd om dit met elkaar te beleven. Ook voor de organisatie.

De deelnemers zijn voornamelijk afkomstig uit Nunspeet, Elspeet, Vierhouten en Hulshorst en dorpen in de directe omgeving. Elk team bestaat uit vijf deelnemers en een coach. Daar horen natuurlijk ook supporters bij en tal van vrijwilligers. Er zijn wel 200 vrijwilligers, veelal leden van sportclubs en van tal van verenigingen in Nunspeet. Daaronder een aantal verkeersregelaars die bij spoorwegovergangen en bij het oversteken van drukke kruispunten zorgen voor de veiligheid. En aan vrijwilligers is altijd een tekort op zo’n dag. Zij kunnen zich nog steeds melden via de site. Op de dag worden zo’n 6.000 toeschouwers en supporters in het dorp verwacht. Om ongeveer 17:00 uur is de competitie afgelopen, maar dan is de dag nog niet voorbij. Voor de sportievelingen en de vrijwilligers is er een maaltijd en een feest in het multicultureel centrum Veluvine aan de Molijnlaan in Nunspeet.

ONDERSTEUNING Alle teams zorgen voor één of meer sponsors die een geldelijke bijdrage leveren voor deelname aan dit sportfestijn. Dat levert publiciteit op, zoals spandoeken langs het parcours. Er zijn trouwe sponsors zoals VMI uit Epe. Soms gaat ondersteuning niet over geld, maar over de ondersteuning met kennis en beschikbaar stellen van ruimte. Dat doet bijvoorbeeld de gemeente Nunspeet. Het geld dat de (non-profit) organisatie overhoudt, gaat naar plaatselijke goede doelen. Naast de (vaste) sponsoren wordt de organisatie alleen mogelijk gemaakt door het grote aantal vrijwilligers. Ook voor hen wordt het een onvergetelijke dag, want ook voor de vrijwilligers speelt de olympische gedachte: ‘ik was erbij, draag bij aan een goed doel en we doen het weer samen na twee jaar corona’. De Keiler heeft een plekje in ieders hart en is onvergetelijk.’

EXTRA INFORMATIE
De Nunspeetse Keiler vindt zaterdag 11 juni plaats van 08:00 tot 17.00 uur. De startplaats van alle teams is de gehele dag op de Markt in Nunspeet. Mooie zichtlocaties voor supporters en toeristen zijn: de Markt, de Zandenplas, Sportpark de Wiltsangh (Fietscrossclub De Volharding) en andere plaatsen langs de route. Toegang voor toeschouwers is gratis.

Redactie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie