Enkele leden van De Veluwe, tweede van links Bert van Donkersgoed.
Enkele leden van De Veluwe, tweede van links Bert van Donkersgoed. Joyce Kruizenga-Elskamp
Dit doe ik

Minigolf: ‘Elke baan een ander balletje’

15 juni 2022 om 10:19 Achtergrond

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De een heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Dit keer vertelt Bert van Donkersgoed over zijn passie voor minigolf.

Bedachtzaam tuurt Bert over de minigolfbaan (de naam midgetgolf is voor recreatie). Hij maakt een inschatting van de afstand, de soort hindernis en de weersomstandigheden en met één soepele beweging slaat hij het zorgvuldig gekozen balletje door de smalle gang naar boven, precies in het holletje. Bert: ,,Gelukkig; niet meer dan één punt. Net als bij het ‘grote golf’ gaat het er bij minigolf namelijk ook om, dat je zo min mogelijk slagen maakt per hole. Mijn beste score ooit, is slechts 22 punten bij achttien holes. Na zes slagen op één baan moet je stoppen en krijg je er sowieso zeven punten bij.”

Bert van Donkersgoed is lid van de Minigolf Vereniging De Veluwe, dat gebruik maakt van de banen van Terra Nova in Putten. Door de mooie aanleg in een parkachtige omgeving met veel groen, kunst, bankjes en een fontein, is De Veluwe een gewilde club. Mensen van ver buiten Putten weten deze gezellige vereniging vanwege de prachtige banen goed te vinden. De leden komen onder andere uit Voorthuizen, Uithoorn, Lage Vuursche en zelfs Appelscha. Bert: ,,Wat weinig mensen weten is dat hier naast de achttien buitenbanen ook achttien binnenbanen zijn. Deze zijn de enige door de Nederlandse Minigolf Bond (NMB) goedgekeurde overdekte wedstrijdbanen van Nederland. En die liggen dus gewoon hier in Putten.” Minigolf Vereniging De Veluwe is een actieve club, waar ook vaak wedstrijden worden georganiseerd. Bert: ,,Naast de districts- en landelijke wedstrijden, hebben leden van onze vereniging ook wedstrijden gespeeld in België, Tsjechië, Kroatië en zelfs in China.”

De leden van De Veluwe trainen elke woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. Ze doen dan vier rondjes met tussendoor natuurlijk koffie. Vanwege die achttien holes binnenbanen zijn ze niet afhankelijk van het weer. Maar de buitenbanen, de zogenaamde lange banen, blijven toch favoriet. Net als de minigolfballetjes uit de jaren ‘60-’70, want zo maken ze die tegenwoordig niet meer. Bert: ,,Vroeger kocht je die gewoon voor 2 gulden vijftig, maar inmiddels gaan ze over de toonbank voor soms wel 350 euro. Er zijn veel soorten ballen. Die neem je op trainingsavonden mee in een klein koffertje. Elke baan vraagt weer om een ander balletje en door jarenlange ervaring weet ik precies welk balletje voor welke baan nodig is.” Nieuwe leden helpen ze altijd op weg. Zo voelen zij zich al snel thuis bij de club. Daarnaast werkt De Veluwe ook samen met Actief Putten. Voor bijvoorbeeld ‘s Heerenloo of scholieren van Groevenbeek. Bij een sportproject kunnen zij onder begeleiding kennismaken met minigolf. Bert: ,,Het leuke is: iedereen kan minigolfen. Fysiek niet zwaar, rustgevend en prikkelarm en het kost weinig inspanning. De techniek leer je door het vaak te doen. Maar het is natuurlijk wel handig, als je je een beetje kunt concentreren. En nu nog even snel op de foto, want dan moet ik weer verder. Ik heb nog maar één van mijn vier rondjes gedaan.”

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie