Yvonne van der Leest en Wendy Jager hopen veel bezoekers te mogen ontvangen.
Yvonne van der Leest en Wendy Jager hopen veel bezoekers te mogen ontvangen. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Zorgerf Buiten-Land houdt open dag

15 juni 2022 om 11:19 Activiteiten

PUTTEN Zorgerf Buiten-Land houdt op zaterdag 18 juni een open dag. Iedereen is van harte welkom om die dag een kijkje te komen nemen om het Zorgerf te beleven en te ervaren.

,,Er is van alles te beleven. We hebben kraampjes waar zelfgemaakte creaties, bloemen en vintage spullen worden verkocht. Daarnaast hebben we diverse activiteiten zoals rondleidingen, een rad van fortuin en de vintage caravan. Ook spelen we oudhollandse spelletjes en wordt er een speurtocht gehouden. Om de boel wat op te vrolijken is er een draaiorgel aanwezig. Uiteraard zijn we ook de inwendige mens niet vergeten. Bezoekers kunnen cake, appeltaart, versgebakken wafels en verse patat kopen. Iedereen is van harte welkom op zaterdag 18 juni tussen 10.30 uur en 14.30 uur op Zorgerf Buiten-Land aan de Veenhuizerveldweg 38. Parkeren kan aan de Veenwaterweg 5”, vertelt medewerkster Wendy Jager. 

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Maar er is meer nieuws omtrent het Zorgerf Buiten-Land. ,,Op dit moment wordt er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van onze zorgomgeving op het welzijn van mensen met dementie. Tijdens de rondleidingen geven we graag een toelichting op de eerste resultaten van het onderzoek en laten we zien hoe dat er in de praktijk uitziet”, legt Yvonne van der Leest uit. ,,Katharina Rosteius doet het onderzoek en wil daarop promoveren. Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat zorgboerderijen voor mensen met dementie een positief effect kunnen hebben in vergelijking met de reguliere verpleeghuiszorg. Bewoners zijn actiever, socialer en komen vaker buiten. Begin 2021 is hier een wetenschappelijk onderzoek voor gestart om te kijken welke componenten de zorgboerderij effectiever maken. Katharina is drie maanden bij ons geweest en heeft meegelopen en meegeholpen op de hofjes waar onze bewoners wonen. Ze heeft interviews gehouden met medewerkers, bewoners en familieleden. Opvallend is dat mensen hier gewoon een fijne dag hebben en dat vinden wij belangrijk. Onze medewerkers hebben ook aangegeven dat zij vinden dat goede zorg betekent dat bewoners een leuke en actieve dag hebben. In de reguliere zorg wordt vaak voldaan aan de basisbehoeften zoals wassen, aankleden, eten en drinken. Maar wij gaan een stapje verder.”

MENSEN KOMEN HIER GRAAG René van der Leest vult aan: ,,Ook kwam uit de eerste resultaten naar voren dat mensen hier graag zijn. Als we een rondleiding geven zeggen veel bezoekers schrijf me maar in. Hier wil ik later ook terecht komen. De tevredenheid onder de bewoners en bezoeker is groot. We bieden liefdevolle en gastvrije zorg waarbij humor en activiteiten een grote rol spelen. Ook kinderen komen hier graag.” Wendy geeft aan: ,,Er is hier altijd veel te doen voor onze bewoners en hun familieleden. Het is echt een andere manier van werken. Ik ben zelf ook veel meer buiten. Wij krijgen energie van ons werk en ook de vrijwilligers komen hier graag. We doen het met elkaar en bezorgen onze bewoners en de mensen die gebruik maken van de dagbesteding een fijne dag. Daar doen we alles voor.”

OPEN PLEK MET OPEN DEUREN Het onderzoek loopt nu een jaar en naast het Zorgerf bezoekt Katharina nog twee zorgboerderijen en drie traditionele zorginstellingen. Er wordt gekeken naar de vitaliteit van de bewoners en de manier van leven. 

,,Het Zorgerf is een open plek en alle deuren zijn open. Mensen kunnen zelf naar buiten. Er is geen enkele drempel om naar buiten te gaan. Het is dynamisch en stimulerend. Maar alleen een groene plek is niet voldoende. We hebben functies aan het terrein toegebracht, maar het is wel noodzakelijk om die omgeving ook daadwerkelijk te gebruiken. Wij stimuleren onze bewoners en de mensen van de dagbesteding voortdurend. Dan versterkt het elkaar”, aldus René.

LAATSTE LEVENSFASE ,,Tijdens de open dag geven we uitgebreide rondleidingen om mensen kennis te laten maken met deze manier van wonen en leven. Wat wij erg belangrijk vinden is dat het navolging krijgt in de rest van het land. Iedereen die lijdt aan dementie verdient een dergelijke woonomgeving.”

Yvonne en René willen zich hier hard voor maken door alle informatie, onderzoeksresultaten en hun bevindingen te delen met alle instanties die zorgdragen voor deze doelgroep. ,,Het gaat over de laatste levensfase van mensen en we moeten er alles aan doen om dat zo mooi mogelijk te maken. Als het onderzoek wordt afgerond kunnen we onze visie onderbouwen met harde cijfers.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie