Deze week staat de Van Goltsteinstraat centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Van Goltsteinstraat centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Van Goltsteinstraat: ‘Politieke passie, maar een ‘slecht spreker’

24 juni 2022 om 11:05 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. Van de Slangenburg tot de Groeneveltstraat: elke straatnaam in ons dorp vertelt een historisch verhaal. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Deze week praten we u bij over de Van Goltsteinstraat.

Aan de rand van de Groene Scheg in Putten is de Van Goltsteinstraat te vinden. Het zal niet verrassen dat deze straat naar een persoon vernoemd is die Van Goltstein heet. Mr. Willem Baron van Goltstein, dat is de naam van de man die veel belangrijke banen had en woonde in Putten.

Van Goltstein werd geboren in Hamburg, Duitsland, in 1831 als zoon van Hendrik Rudolph Willem van Goltstein. Een hele mond vol, net zoals zijn CV. Hij werkte namelijk in de diplomatieke en later in de politieke wereld. In 1853 nam hij plaats in de Eerste Kamer als pleitbezorger. Hij kwam echter niet goed tot zijn recht en sprak weinig in zijn senaatsperiode.

Toch sprak hij wél met zijn zoon, zo blijkt uit hun overeenkomende carrières. Willem van Goltstein, de man waar de Van Goltsteinstraat naar is vernoemd, trad immers in de voetsporen van zijn vader. Ook hij mocht een tijdlang plaatsnemen in de Eerste Kamer. Daarnaast heeft hij in de Tweede Kamer gezeten en is hij zelfs minister geweest van Koloniën in het kabinet-Van Lynden van Sandenburg. En volgens de website van het Parlement heeft hij niet alleen zijn politieke passie van zijn vader: ook hij zou een ‘slecht spreker’ geweest zijn.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie