,,Ik ben dankbaar dat we tot nu toe geen doden hebben in Putten als gevolg van corona."
,,Ik ben dankbaar dat we tot nu toe geen doden hebben in Putten als gevolg van corona." PT

'Coronacrisis spannende tijd'

18 augustus 2020 om 06:26 Corona Coronavirus

PUTTEN ,,Heftig. Je werkt wel en moet je verantwoordelijkheid nemen voor de bevolking van je gemeente. Corona heeft geen grote vlucht genomen in Putten maar je zit wel in een zelfde veiligheidsregio als de gemeenten Heerde en Nunspeet waar dit wel is gebeurd.”

Wijnand Kooijmans

Burgemeester Henk Lambooij ervaart de corona-crisis als een spannende tijd waar je ieder moment van de dag vol spanning kijkt naar de computer. ,,Hoeveel besmettingen zijn er, hoeveel mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dan ben ik dankbaar dat we tot nu toe geen doden hebben in Putten als gevolg van corona. Want als Putten zijn we niet beter dan andere gemeenten, het kan overal uitbreken.”

PERIODE Een heftige periode voor de mensen mens die Lambooij is. ,,Je zit ineens hele dagen op je werkkamer. Achter de computer en daarnaast een scherm om te kunnen vergaderen. Ik ben trotst op mijn vrouw hoe ze hier mee omgaat, ik ben lang niet altijd de gemakkelijkste geweest. Ik mis het menselijke contact. Kijk hier op de gang van het gemeentehuis, buiten de wethouders is er niemand aanwezig.”

De coronacrisis heeft voordelen, zo erkent Lambooij, als het gaat om bijvoorbeeld minder uitstoot van stikstof, verspilling van brandstof. ,,Vanuit mijn werkgeversrol ben ik echter berucht op het missen van menselijke contacten. Je wilt mensen een luisterend oor kunnen bieden als er bijvoorbeeld iemand in de familie is overleden. Je wilt je arm om iemand schouder kunnen slaan en dat kan nu niet.”

CONTACT Henk Lambooij heeft zelf het fysieke contact moeten missen met zijn kinderen. Bijvoorbeeld omdat ze in een ziekenhuis werken. ,,Leuk is dat niet, zoals ik het niets vind te moeten werken vanuit een kamer met twee computers.”

De maatregelen zijn versoepeld en betekenen dat er meer vragen op de gemeente afkomen wat wel en niet mag. ,,Kerk en horeca zijn daarbij dezelfde spelers. Ze willen weten wat mag om toch het virus buiten de deur te houden. In de vraagstelling zijn ze gelijk.” Lambooij vindt het soms ook wat ongemakkelijk. ,,We hebben een slordige zeventien miljoen virologen die allemaal denken verstand te hebben van het virus. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het brengt wel mee dat adviezen in twijfel worden getrokken.”

INZICHTEN Inzichten wijzigen. ,,Er werd uitgegaan van groepsimmuniteit. Maar dat is dus niet zo. Wanneer het corona hebt gehad kun je het ook weer terug krijgen. Wat dat betreft hoop ik dat er snel een vaccin wordt verkregen. Dat brengt rust.” Met spanning kijkt hij naar de ontwikkelingen rond de nertsenfokkerijen, ook in Putten.

De maatregelen moeten vol worden gehouden is de overtuiging van Lambooij. Zeker nu er veel vakantiegangers naar Putten komen. ,,Ik wens iedereen een fijne vakantie toe. Maar blijf waakzaam en probeert het virus buiten onze gemeente te houden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie