Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Minder besmettingen, maar ‘Waakzaamheid blijft geboden’

8 september 2020 om 16:06 Corona

PUTTEN (ANP) In Putten daalde het aantal geconstateerde coronabesmettingen van 6 (tussen 12 tot 25 augustus) naar 3 in de afgelopen twee weken. In Barneveld bleven de cijfers nagenoeg gelijk (13 naar 14), maar andere buurgemeenten als Nijkerk (8 naar 19), Ermelo (9 naar 12) en Apeldoorn (16 naar 22) bevestigen het landelijke beeld dat het aantal besmettingen op blijft lopen.

De afgelopen week zijn in heel Nederland namelijk 50 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5427 meldingen gekregen over nieuwe besmettingen. In de vorige wekelijkse rapportage waren dat er 3597. De week daarvoor lag het aantal positieve tests slechts een fractie hoger: 3588.

JONGEREN Vooral in Zuid-Holland en Noord-Holland is het aantal besmettingen flink gestegen. Onder relatief jonge mensen ziet het RIVM de grootste toename. Ondanks de stijging van het aantal besmettingen onder jongeren, ziet het RIVM nog geen problemen op scholen. ,,Er is geen significante stijging te zien van het aantal patiënten die gerelateerd is aan de verspreiding op scholen. Bij de enkele bekende clusters op scholen, hebben vooral volwassenen andere volwassenen besmet”, aldus het instituut.

Het zogeheten reproductiegetal is toegenomen, van 1 naar 1,17. Dat wil zeggen dat honderd personen met het coronavirus 117 anderen aansteken. Omdat dit cijfer wat onzeker is, houdt het RIVM een marge aan tussen de 1,08 en 1,27.

WAAKZAAMHEID IN PUTTEN De recente stijging van het aantal besmettingen concentreerde zich in de zomermaanden in hoofdzaak in het westelijk deel van het land. ,,Echter, ook in Putten steeg het aantal besmettingen”, schrijft burgemeester Henk Lambooij dinsdag 8 september aan de gemeenteraad. ,,Tot het zomerreces telde onze gemeente in totaal 38 besmettingen. Daarmee behoorden wij tot de gemeenten met de minste besmettingen. Na een opleving in augustus telt Putten 53 besmettingen. Inmiddels lijkt dit aantal zich te stabiliseren.”

,,In mijn laatste raadsinformatiebrief voor het zomerreces gaf ik u al aan dat ik het relatief lage aantal besmettingen in Putten niet als vanzelfsprekend beschouw. De recente stijging van het aantal besmetting beschouw ik dan ook als een krachtig signaal voor ons allen. Het virus is nog steeds onder ons. Daar moeten wij ons allemaal goed van bewust zijn. Waakzaamheid en opvolging van maatregelen blijft geboden.”

TERUGHOUDEND Daar waar her en der versoepelingen zijn doorgevoerd moeten de grootschalige evenementen ook de komende tijd een pas op de plaats maken, zo schrijft de burgemeester. Eerder werd al bekend dat de Ossenmarkt geen doorgang kon vinden. ,,Wij zijn inmiddels in overleg met de organisatoren van de Sinterklaasintocht en de Winterfair.”  De gemeente blijft volgens de burgemeester ‘onverminderd terughoudend met de organisatie van bijeenkomsten’. ,,Informatie- en inspraaktrajecten zullen in hoofdzaak digitaal worden georganiseerd. Overleg in het gemeentehuis is alleen op afspraak mogelijk. De leden van ons college stellen zich ook terughoudend op bij het accepteren van uitnodigingen.”

De razziaherdenking op 2 oktober gaat wel door, maar in aangepaste vorm  en conform de geldende richtlijnen.


Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie