De Puttense bevrijdingsvlag.
De Puttense bevrijdingsvlag. Donkersgoed Multimedia

Bestuur Samen Verder Putten loopt evacuatieroute

8 juni 2020 om 07:18 Historie

PUTTEN Vijf bestuursleden van de Stichting Samen Verder Putten gaan de evacuatieroute Putten-Huissen lopen. Het is de omgekeerde route van de tocht die tijdens de Tweede Wereldoorlog inwoners van Arnhem en omgeving liepen naar Putten.

Wijnand Kooijmans

De link tussen Putten en Huissen is de datum van 2 oktober 1944. Toen werd in Putten de razzia gehouden en werd Huissen getroffen door een vergissingsbombardement met vele burgerslachtoffers.

INWONERS Na de slag om Arnhem moesten de inwoners van Arnhem en Oosterbeek, maar ook plaatsen als Huissen en Driel het gebied verlaten. De evacués trokken via de Ginkel bij Ede en Apeldoorn verder de Veluwe op. Ook in Putten kwamen inwoners van Arnhem en Oosterbeek terecht. Van de weggevoerde mannen tijdens de razzia bestond, zo geeft het stichtingsbestuur aan, 25 procent uit evacués en passanten.

Het idee om de route, met een lengte van ongeveer 75 kilometer, te gaan lopen werd geboren binnen het stichtingsbestuur zelf. Het vertrek is vrijdag 26 juni om zeven uur ’s morgens vanaf de ‘Vrouw van Putten’ richting Huissen. Indien alles volgens plan verloopt, arriveert men zaterdag 27 juni rond vijf uur ’s middags in Huissen bij het monument dat is geplaatst bij het massagraf.

BEVRIJDINGSVLAG In elke gemeente waar de bestuursleden doorheen lopen, wordt de Puttense bevrijdingsvlag aangeboden aan het gemeentebestuur. Dit samen met de Marigold uit Huissen. Op de route staan diverse herdenkingsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bij deze monumenten wordt een brandende gedenkkaars aangestoken en wordt het verhaal van die plaats verteld.

Ook het Kröller Müllermuseum in Otterlo wordt bezocht. Dit museum was in 1944 een belangrijk knooppunt. Ook was hier het Rode Kruis noodhospitaal tijdens de evacuatie. In Oosterbeek wordt een bezoek gebracht aan het Airbornemuseum en de Benedendorpse kerk. Via het Drielseveer wordt de route voortgezet aan de overzijde van de Rijn. In Driel wordt stilgestaan bij het herdenkingspunt waar Poolse parachutisten zijn geland.

BRUG Vanaf dit punt wordt de Rijn overgestoken naar het centrum van Arnhem waar de plek wordt bezocht waar John Frost de brug had veroverde in september 1944. Vanaf hier wordt het laatste stuk gelopen naar Huissen. De wandelaars worden daar ontvangen door het bestuur van het Exodus Comité Huissen.

De bestuursleden die de tocht lopen zijn Michel Kooij, Marieke van Essen, Ard Kleijer, Erik van de Poll en Peter Brink. Ze zijn via een vlog en gps te volgen op social media. Na afloop van de route wordt deze via gps beschikbaar en te downloaden op www.stichtingsamenverderputten.nl.

ACTIVITEITEN Evenals veel andere organisaties heeft de corona-crisis een streep gezet door geplande activiteiten van de Stichting Samen Verder Putten. Wel zijn enkele activiteiten doorgegaan waar geen grote hoeveelheid mensen bij waren betrokken. Het gaat dan om de Puttense bevrijdingsvlag, het speciale bevrijdingsbier ‘Vrij leven’ en de tompouce-actie.

De stichting had daarnaast het plan om samen met het Exoduscomité uit Huissen een route uit te zetten voor wandelaars en fietsers ter nagedachtenis aan de evacuatie na Market Garden. Vanwege de corona-beperkingen moet ook dit plan worden stopgezet. Het lopen van de route als bestuur behoort wel tot de mogelijkheden en deze uitdaging wordt dan ook aangegaan.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie