Afbeelding
Lian van der Zon

Puttenaren vertellen over razzia in serie video’s

28 september 2020 om 15:25 Historie

PUTTEN Erfgoed Gelderland presenteert in samenwerking met Verhaal van Putten en WO2GLD een driedelige filmserie over de razzia van Putten. In drie korte filmpjes vertellen (oud-)inwoners van Putten over hun herinneringen aan de Puttense razzia van 1944. De eerste aflevering is al de zien.

De laatste twee video’s gaan op donderdag 1 oktober en vrijdag 2 oktober - de dagen dat de razzia jaarlijks in Putten wordt herdacht – online op het Youtubekanaal van Erfgoed Gelderland.

In de eerste film, van ongeveer drie minuten, staat de kerkdienst van 1 oktober 1944 centraal. De tweede aflevering gaat het over de razzia in het dorp. Deel drie verhaalt over het wegvoeren van de 659 mannen en het in brand steken van ruim 100 huizen. Bijna 76 jaar later zijn de verhalen van deze ooggetuigen een blijvende herinnering aan de razzia van Putten. 

Veel geïnterviewden hebben het zien gebeuren, zijn familie kwijtgeraakt, of merkten anderszins dat zowel hun leven als dat van familie en dorpsgenoten door deze gebeurtenis ingrijpend was veranderd. ,,Deze verhalen moeten we blijven vertellen, nu en in de toekomst”, aldus de initiatiefnemers van de films.

De eerste aflevering is te bekijken op het YouTubekanaal van Erfgoed Gelderland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie