Puttens Mannenkoor maakt zich zorgen over toekomst

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

PUTTEN - Dinsdag 18 februari hield het Puttens Mannenkoor haar jaarlijkse ledenvergadering. De voorzitter bedankte in zijn openingswoord de dames Gijsje Guliker en Adrie den Hertog voor het steeds maar weer als vrijwilliger klaarstaan voor het koor.

Secretaris Herman Guliker liet een overzicht zien van de activiteiten van het koor in 2013. Er zijn veel optredens geweest met als grote uitschieter de concertreis met partners naar Duitsland - Sauerland, die zeer geslaagd was. Muzikaal was het gebeuren een succes, ook door de bijzondere samenwerking met een gemengd koor uit Brilon. De onderlinge verhoudingen in het koor zijn extra versterkt.

Penningmeester Rinus van Galen gaf een overzicht van de financiële situatie van het koor en de inkomsten en uitgaven met uiteindelijk een klein batig saldo. Hij had het zeer overzichtelijk samengesteld, wat de vergadering ten goede kwam.

2e secretaris Ot Ruiter en voorzitter Cor ten Velde waren aftredend en stelden zich herkiesbaar. Daar er geen nieuwe kandidaten waren aangemeld zijn beiden per acclamatie herkozen.

Natuurlijk kwam de toekomstige financiële situatie aan de orde. Het koor is sterk afhankelijk van verhuurinkomsten en die dreigen voor een deel weg te vallen door een nieuwe drank- en horecaverordening van de gemeente. Daarin wordt het verboden om vaker dan een klein aantal keren (3, 6 of 12) alcoholhoudende drank te mogen gebruiken in het gebouw. Dat betekent dat zij die het gebouw huren voor een feestje daar geen alcohol meer mogen gebruiken. Daardoor zal die verhuur sterk afnemen. Ook de bingo's komen in het gedrang.

Aan de leden is uitgelegd dat de landelijke overheid een alcoholregeling wil, maar dat de gemeenten die regeling zelf kunnen invullen. Het bestuur stelt alles in het werk om hier een zo gunstig mogelijke regeling uit te slepen. Alleen dan kan de vereniging (met een 100% eigen gebouw) blijven voortbestaan en hun sociale activiteiten (als gratis optredens in zorgcentra, kerken en het verzorgen van een gratis kerstmiddag voor bejaarden en minder-validen) blijven ontplooien.

Het laatste woord hierover ligt bij de gemeenteraad. De fracties zijn op allerlei manieren benaderd om geen ramp te laten gebeuren. Uit de rondvraag bleek de bezorgdheid van de koorleden en ook het gevoel van betutteling van de overheid wat betreft alcoholgebruik door volwassenen. Na de vergadering werd er nog lang nagepraat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie