Houd de herinnering levend

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

PUTTEN - Het wordt een bijzonder jaar: 70 jaar geleden werd Nederland stukje bij beetje bevrijd. Vaste gast tijdens de herdenkingsbijeenkomsten van de afgelopen jaren was de vereniging Keep them Rolling De Puttense Teunet Knoppert is één van de trouwe leden van de groep. Zij blikt terug op een aantal bewogen decennia.

door Maranke Pater

Het wordt ook wel 'het rijdende museum' genoemd: Keep Them Rolling bestaat uit een grote verzameling voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, die allemaal in particulier bezit zijn. De leden van Keep Them Rolling zijn door het hele jaar heen aanwezig bij herdenkingen. Ze nemen veteranen mee op rondritten door de omgeving. De passie voor de oude voertuigen ontstond voor Teunet bij haar vader: ,,Op het einde van de oorlog vertrokken de geallieerden en lieten ze hun voertuigen achter. Deze werden door onder andere de boeren uit de omgeving gebruikt op het land. Mijn vader bezat verschillende jeeps uit de Tweede Wereld oorlog. Zodra er geld was voor een tractor, werd de jeep omgeruild."

Als kind heeft haar vader de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Van de razzia in Putten tot aan de bevrijding. De oude legerjeep bleef dan ook heel waardevol binnen de familie. In 2004 hebben een aantal leden van Keep Them Rolling de Praatgroep Terschuur opgericht, nu bekend als Noord West Veluwe Groep. ,,Als vrijwilliger help ik Keep Them Rolling met het organiseren van evenementen en ik maak een aantal keer per jaar een magazine."

Vijf mei 2010 kwam Keep Them Rolling ook door Putten heen. Bijzonder moment was de aanwezigheid van Keep them Rolling bij de herdenking van de val van de Berlijnse muur in 2011. Door het hele land heen worden er jaarlijks bijeenkomsten en herdenkingen georganiseerd waar leden van Keep them Rolling bij aanwezig zijn. Vaak zijn het ruim 40 voertuigen die door de straten trekken. Ieder jaar doet Teunet mee aan de rondrit bij Wageningen op Bevrijdingsdag.

Ze heeft een veteraan ( oud stoottroeper) die iedere keer weer graag bij haar in de jeep stapt. ,,Inmiddels is hij 93. Ieder jaar zoekt hij mij weer op en vraagt hij of zijn plekje nog vrij is. Hij heeft in het land van Maas

en Waal gelegerd gezeten, echt in een stukje Niemandsland in de loopgraven. Zijn kameraden stierven voor zijn ogen. Voor de veteranen zijn de herdenkingsbijeenkomsten altijd erg emotioneel. Ook hij vertelt ieder jaar weer nieuwe verhalen. Nog steeds komen er weer veteranen bij die nog nooit eerder naar een herdenking zijn geweest. Op latere leeftijd zie je toch dat de behoefte om het verleden tegemoet te treden terug komt."

Ook al verdwijnt de groep veteranen meer en meer, toch blijft Teunet als vrijwilliger verbonden aan Keep them Rolling. ,,Het blijft belangrijk om te rijden met die oude voertuigen. Zeker voor de jeugd moeten we door enook hen vertellen over de Tweede Wereldoorlog, 'opdat wij niet vergeten'. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds mensen die niet weten dat op de Voorthuizerstraat in Putten een monument staat voor de Tweede Wereldoorlog." Het doel van de vereniging is om in de toekomst ook meer jongeren bij Keep them Rolling te betrekken. ,,We zijn niet alleen een rijdend museum, we brengen ook verhalen mee uit de Nederlandse geschiedenis en van veteranen." In mei van dit jaar gaat Teunet naar Normandië met een groot deel van de leden van Keep them Rolling. Het is in Europa de grootse groep die met oude legervoertuigen rijden. Van parafietsen tot oude legertanks: tijdens de 70-jarige herdenking van D-Day zijn ze erbij. ,,We zullen er wel drie dagen over doen voor dat we in Frankrijk zijn, want een oude jeep zoals die van mij gaat maar 60 km per uur. Maar we hopen de allerlaatste veteranen daar tegen te komen, zodat we met hen het einde van de oorlog kunnen herdenken."

Op 19 juli vindt de 12e Noord-West Veluwe tocht plaats, die ook door Putten voert. Voor meer informatie: www.ktr.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie