Geen uitstel, maar duidelijkheid over Zorgtaken

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Als lijsttrekker van de ChristenUnie Putten, heb ik met waardering kennis genomen van de brief, waarin WIJPutten aan alle Kamerleden vraagt om de overheveling van zorgtaken aan gemeenten 1 jaar uit te stellen.

Ruim 3 jaar bereiden wij ons al voor. Steeds weer veranderde de plannen van de regering. De wet ligt nu pas bij de Tweede Kamer. Dit lijkt dus een goed moment om onze zorgen met Kamerleden te delen. Toch zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de WIJPutten brief.

De afgelopen jaren zijn er regelmatig persoonlijke contacten geweest met diverse woordvoerders van politieke partijen in de Tweede Kamer. Kamerleden van VVD en D66, bezochten Putten. Was er regelmatig contact met woordvoerders van ChristenUnie en PvdA.

Diverse partijen benaderde hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Lokale partijen missen dat netwerk. Dat onderschrijft het belang van een lokale partij met een landelijke afdeling, zoals de ChristenUnie.

Kern van die contacten was steeds: zorg voor helderheid over de wet, zorg dat gemeenten een totaal budget krijgen voor de zorg en niet allerlei verschillende potjes.

De jaren durende onzekerheid maakt mensen ongerust. Die onzekerheid wordt niet weggenomen met 1 jaar uitstel. Wel door duidelijkheid te geven aan gemeenten en zorgvragers. Duidelijkheid is belangrijk om afspraken te kunnen maken met zorgaanbieders, met zorgaanbieders zodat zij de juiste hulp, ondersteuning en zorg aan mensen kunnen geven. Wij laten onze inwoners niet verdwalen in de "zorgjungle." Als gemeente gaan wij ervoor zorgen dat er een loket of team is waar mensen terecht kunnen en verder worden geholpen.

Voor mensen die nu zorg ontvangen, blijft de zorg in 2015 gegarandeerd.

De zorg verdwijnt niet, maar zal anders geregeld worden. Een groter beroep zal gedaan worden op vrijwilligers en mantelzorgers, die verdienen onze steun. Velen zetten zich in voor een ander. Putten is een zorgzame gemeenschap.

De brief van WIJPutten is sympathiek, de CU Putten ziet een andere oplossing. Een jaar uitstel is een jaar langer onzekerheid. Duidelijkheid en garanties van de regering dat zij gemeenten (financieel) steunen bij de voorbereidingen en uitvoering van de zorgtaken komen tegemoet aan de zorgen die wij delen.

Ik nodig de lijsttrekker van WIJPutten van harte uit om op 13 maart as zijn brief persoonlijk te overhandigen aan CU-Kamerlid Carla Dik, woordvoerder zorg.

Lijsttrekker CU Putten

Ard Kleijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie