Omgevingsdiensten en waterschap tekenen intentieverklaring

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VELUWE - De omgevingsdiensten Noord-Veluwe en Veluwe IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe gaan samenwerken bij vergunningverlening en toezicht voor industriële lozingen op het riool. Op donderdag 6 maart ondertekenden zij hiervoor een intentieverklaring. De omgevingsdiensten zijn verantwoordelijk voor het verlenen van integrale vergunningen. Het waterschap levert hiervoor de deskundigheid op het gebied van water. De samenwerking betreft voornamelijk zo'n 90 bedrijven die in het gebied van de beide omgevingsdiensten vervuild water mogen lozen op het riool. Het gaat om bedrijven die bijvoorbeeld afvalstoffen opslaan, textiel veredelen, tankauto's schoonmaken of voedingsmiddelen produceren. Tot 2010 gaf het waterschap vergunningen voor dit soort industriële lozingen op het riool. De geloosde stoffen kunnen namelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van de rioolwaterzuiveringen van het waterschap. Sinds 2010 zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze vergunningverlening en de taak is sinds 2013 ondergebracht bij de omgevingsdiensten. Omdat het waterschap deskundig is als het gaat om deze lozingen, is een nauwe samenwerking van groot belang voor een goede vergunning en het toezicht op de naleving ervan.

Intentieverklaring

De intentieverklaring werd na afloop van een symposium van de omgevingsdiensten ondertekend door mevrouw T. Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe, de heer P. Teeninga, voorzitter Omgevingsdienst Noord-Veluwe en de heer J. van Nuijs, voorzitter Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Het waterschap streeft ernaar om ook met de overige omgevingsdiensten in haar werkgebied zo'n zelfde samenwerking aan te gaan.

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Zie ook www.vallei-veluwe.nl

De omgevingsdiensten Noord-Veluwe en Veluwe IJssel zijn voor bedrijven en inwoners in de regio (12 gemeenten ten noorden van Brummen-Apeldoorn-Putten) de uitvoeringsorganisaties voor meerdere taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Ook zijn de omgevingsdiensten het aanspreekpunt voor milieuvraagstukken. Het bewaken en bevorderen van een veilige en gezonde omgeving waarin mensen goed kunnen wonen, werken en leven staat centraal.

Zie ook www.odnoordveluwe.nl en www.odveluweijssel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie