Vraagtekens bij huisvesting arbeidsmigranten

26 december 2018 om 15:34 lokaal

PUTTEN Bij Gemeentebelangen in Putten leven nog de nodige vragen als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten in deze gemeente. Onder meer ten aanzien van het handhavingsbeleid.

Wijnand Kooijmans

Ellis van Dam is dan ook niet tevreden met de antwoorden die ze kreeg van het college van burgemeester en wethouders op haar eerste serie vragen. Onder meer wil ze aanvullende informatie over het handhavingsbeleid. Dat betreft dan camping De Konijnenburg waar, volgens haar, illegaal arbeidsmigranten worden gehuisvest.

Bij het stellen van de nieuwe vragen werd ze echter een halt toegeroepen door burgemeester Henk Lambooij. Bij de beantwoording van schriftelijke vragen kan weliswaar aanvullende informatie worden gevraagd maar het stellen van een serie nieuwe vragen is buiten de orde. Dat maakt dat Van Dam deze alsnog schriftelijk gaat indienen. In de betrokken raadscommissie komt de beantwoording dan alsnog aan de orde en kan breder hierover worden gesproken.

HEIHAAS In haar eerste serie vragen, die wel zijn beantwoord, stelt Van Dam dat De Heihaas mogelijk een zestal vakantiewoningen ter beschikking stelt voor verhuur aan arbeidsmigranten. Mocht dit, zo zegt het college, het geval zijn, dan is hiervoor in ieder geval geen vergunning afgegeven. Alleen voor De Kolthoorn is een ontheffing geldig en daarnaast mogen arbeidsmigranten worden gehuisvest in reguliere woonruimte.

Voor zover bekend bij het college hebben vijf grotere Puttense bedrijven arbeidsmigranten in dienst. Van deze bedrijven heeft alleen Storteboom een verzoek ingediend om ondersteuning door de gemeente bij het huisvesten van 150 tot 200 arbeidsmigranten. Of bij kleinere bedrijven arbeidsmigranten in dienst zijn is het college niet bekend.

BEZETTING Het college is evenmin bekend hoeveel arbeidsmigranten op de Kolthoorn verblijven. De 34 huisjes mogen gebruikt worden voor de huisvesting van maximaal 150 arbeidsmigranten. Het is het college ook onbekend hoeveel van de hier gehuisveste personen daadwerkelijk ook werkzaam zijn binnen de gemeente Putten. Niet uitgesloten wordt dat arbeidsmigranten ook buiten Putten werk hebben.

Regionaal is afgesproken dat Putten 300 arbeidsmigranten huisvest en daarmee met Oldebroek (200) het merendeel van de huisvesting van hen voor rekening neemt. De gemeenten Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Hattem, Heerde en Epe realiseren ieder zeventig plaatsen. Het college zegt alleen de discussie te willen faciliteren over de huisvesting van arbeidsmigranten. En niet om de discussie te voeren of het aantal van 300 naar beneden moet worden bijgesteld door het vertrek van Sligro uit Putten.

KLACHTEN Bij de gemeente zijn in totaal veertig klachten binnen gekomen over de Kolthoorn. Daarvan had negentig procent betrekking op geluidsoverlast en tien procent op zwerfafval en parkeren. Het college vermoedt wel dat niet alle klachten als zodanig zijn geregistreerd. Het is het college niet bekend hoe vaak de politie is uitgerukt voor overlast op de Kolthoorn. De opvang op deze camping loopt tot 1 september 2023.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie