Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Koningsdag is voor iedereen in Putten

27 april 2019 om 09:13 lokaal

PUTTEN In Putten wordt Koningsdag nog altijd groots gevierd. Van jong tot oud is bij de verjaardag van Z.K.H. Willem-Alexander betrokken. Vier Puttenaren zetten zich ieder jaar weer in om er een mooi feest van te maken.

Maranke Pater

Arie Schreuder is voorzitter van de Oranjevereniging en heeft bewust voor deze rol gekozen. ,,Het feit dat je iets doet voor je dorp wat niet politiek of religieus gebonden is, vond ik een reden om deze functie aan te nemen. Ik ben een geboren en getogen Putter en dan zit je er anders in dan wanneer je import bent. Het is gaaf om ieder jaar met een mooie groep mensen dit samen te kunnen doen. Ik denk dat wij daar ook ieder jaar wel weer in slagen. Dat komt door twee uitgangspunten: het moet een gratis feest zijn. Helaas hebben we twee jaar geleden wel moeten besluiten om voor de entree van de draaimolen en de zweefmolen een euro te vragen, behalve als mensen lid worden van de Oranjevereniging." 

,,Het andere uitgangspunt is dat het een feest is voor klein en groot. Als ik naar de omgeving kijk, zetten we toch een redelijk uniek feest neer. De optocht is de grootste publiekstrekker daarin. Als dorp mogen wij er best trots en zuinig op zijn hoe we dit ieder jaar toch doen. Koningsdag valt ieder jaar in de vakantie en toch komen er steeds opnieuw dertig karren op de been. Er zijn dit jaar maar drie scholen die niet meedoen. In omliggende gemeenten als Ermelo wordt Koningsnacht groots gevierd, maar wij zouden een dergelijk evenement niet kostendekkend kunnen krijgen. Twee jaar geleden zijn we begonnen met foodtrucks, samen met de Hertogh zetten we een Pleinfeest neer met goede publiekstrekkers. Het is niet groot en massaal opgezet als in Ermelo of Voorthuizen, maar daar zitten ook organisaties die met enorme begrotingen werken en daar moeten mensen ook kaarten kopen. Wij willen ons feest gratis blijven doen. Voor mij is Koningsdag geslaagd als we de dag zonder calamiteiten zijn doorgekomen. We sluiten wegen af met hekken zodat het publiek niet in direct contact staat met de praalwagens. De medewerking van de gemeente is in Putten is fantastisch. Tegenwoordig moeten we als organisatie complete veiligheidsplannen aanleveren van tientallen pagina’s en je voelt dat je als bestuur verantwoordelijkheden moet oppakken, terwijl we allemaal gemotiveerde vrijwilligers zijn.”

GIJS EVERS is dirigent van de Aubade die om 10.00 uur op het Fontanusplein plaatsvindt: ,,Ik denk dat ik al meer dan veertig jaar als dirigent de Aubade verzorg. Toen ik begon was er al jaarlijks een aubade voor het gemeentehuis. Ik was onderwijzer op een school in Putten en we gingen ieder jaar met de klas naar de Aubade toe. Het marktplein stond vol met kinderen die in de optocht mee liepen. Toen deden de scholen allemaal nog mee en kwam al het voetvolk van klas 1 tot en met 6 naar de Aubade toe. Kinderen waren verkleed en daar stond je tussen en we zongen met alle liedjes mee. Toen de vorige dirigent stopte vroeg de Oranjevereniging of ik het over wilde nemen omdat ik dirigent ben van de Veluwsche Sanghertjes. Het is ontzettend leuk om de Aubade te mogen verzorgen. ‘s Morgens vroeg stroomt het plein vol met inwoners uit Putten en gasten van buitenaf. De ruimte rond het Fontanusplein staat vol met mensen. Koningsdag leeft in Putten. Ik heb het gevoel dat er veel mensen vanuit de omgeving komen voor de Aubade en de optocht. De liedjes die we zingen zijn in de laatste jaren wel veranderd. We hebben ons volkslied en het Gelders volkslied. Er was een tijd dat we een Puttens volkslied hadden. De Zilvervloot zit er jaarlijks in en mijn vrouw heeft een nieuwe tekst gemaakt op bestaande liederen. We zingen ieder jaar voor onze koning. Ik oefen deze week nog met Excelsior en er zijn kinderen die solo zingen. Zij krijgen jurken aan en speciale pakken zodat het lijkt alsof het prinsen en prinsessen zijn. Mensen komen naar de Aubade vanwege het gevoel van gezamenlijkheid.”

JAN MASTENBROEK is al jaren jurylid bij de optocht die na de Aubade van start gaat. ,,Rond 8.30 uur vertrek ik naar de Aker waar ik met de andere juryleden koffie ga drinken. Ik ben nog door de vorige voorzitter gevraagd om te jureren. Ik vind het ontzettend leuk om te bekijken wat mensen maken en wat hen bezielt. Je moet toch met een groep en een school wat neerzetten. Er zijn groepen die graag elk jaar in de prijs willen vallen en daarom elk jaar met wat anders komen. De juryleden gaan afzonderlijk van elkaar op pad om de wagens te beoordelen. Jaren geleden was er een wagen die met de ruimtevaart te maken had en die vond ik zo gaaf gemaakt. Ik maak iedere optocht foto’s. Zo was er ook een keer een aantal kleine Shetlanders dat leuk versierd was. De betrokkenheid van inwoners van Putten bij de optocht vind ik bijzonder. Scholen doen hier vrijwillig aan mee. Je ziet wel dat scholen die in het buitengebied zitten vaak de mooiste karren trekken. Zij hebben vaak de ruimte om aan een wagen te werken. Ik ben zelf kunstenaar en kan er echt van genieten als iemand er veel tijd in heeft gestoken en er echt iets creatiefs van heeft gemaakt. Wat ik ook leuk vind zijn de jongelui die met een auto en kratten bier door de straten van Putten rijden met muziek. Zij hebben veel lol en niet de intentie om te winnen, maar om lekker herrie te maken. Het is heerlijk dat de optocht in een ongedwongen sfeer kan plaatsvinden en dat we met z’n allen aapjes kunnen kijken. Sommige kinderen zitten chagrijnig op de kar, of als een verdrietig bloemetje van zich af te kijken, anderen hebben een toeter en toeteren de hele optocht mee.”

KLAAS-JAN MOLTMAKER is bestuurslid van de Oranjevereniging en verantwoordelijk voor de Kinderspelen: ,,Ik vind het een feestdag voor heel Nederland, al van jongs af aan geniet ik van Koninginnedag en later Koningsdag. Je moet het vieren van Koningsdag een beetje in je hebben. Toen ik in Putten kwam wonen kwam ik het bestuur van de Oranjevereniging tegen. Ik vond dat ik hier ook een bijdrage aan moest leveren. Per toeval stopte een bestuurslid die zich met de Kinderspelen bezighield. Ik houd me sinds die tijd bezig met de financiën en de Kinderspelen. Er is op alle Koningsdagen een grote rol weggelegd voor kindervermaak. Waar we het vroeger deden met zaklopen en aardappels dragen, zijn we nu meer overgestapt op springkussens. Aan de kleedjesmarkt doen al gauw 150 kinderen mee als het mooi weer is. Sinds Koningsdag eerder wordt gevierd dan Koninginnedag hebben we vaak pech met het weer. Toch blijven er kinderen die ook onder slechte weersomstandigheden op een kleedje gaan zitten. Kinderen blijven altijd super enthousiast. Ze ruilen speelgoed uit of kopen weer spulletjes van het geld wat ze gekregen hebben voor hun eigen speelgoed. Er zit een beetje handelsgeest in.”

Gemotoriseerde deelnemers mogen weer meedoen, maar de regels zijn aangescherpt.
Afbeelding
Afbeelding
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie