Afbeelding
Alexander Schippers

Geen vrees voor sluiting van Puttense brandweerkazerne

28 mei 2019 om 10:35 lokaal

PUTTEN Burgemeester Henk Lambooij verwacht niet dat sluiting van de brandweerkazerne in Putten aan de orde is. Hij gaf dit aan in de commissie economie, bestuur en openbare ruimte naar aanleiding van een vraag van Herman Luitjes (Wij Putten).

Wijnand Kooijmans

In tegenstelling tot het advies van het college van burgemeester en wethouders besloten de commissieleden unaniem toch een zienswijze in te dienen als het gaat om de begroting van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Het gaat dan onder meer over de onvrede van het laat ontvangen van de stukken, maar ook over de zorgen die de commissie heeft over de kwaliteit van de brandweerzorg in de toekomst.

BESLUITEN Luitjes wees onder meer op eerdere besluiten waardoor Putten de ambulancepost in de eigen gemeente verloren zag gaan. En de ontwikkelingen bij de politie waardoor Putten straks alleen nog een kleine post overhoudt in het gemeentehuis. Hij wil er voor waken dat dit lot ook de brandweer is beschoren.

Ook anderen maken zich zorgen. Robin Hoogendijk is van mening dat het opschalen naar grotere eenheden er alleen maar toe heeft geleid dat er meer wordt vergaderd en dat het preventief bezig zijn uiteindelijk is verminderd. Hij heeft heimwee naar de tijd dat Putten nog een cluster vormde met Ermelo en Harderwijk.

ZORGEN De zorgen van de commissie zijn ook de zorgen van Lambooij. Ook hij heeft heimwee naar het cluster zoals Hoogendoorn dat aanhaalde. En heeft zich zo lang mogelijk tegen de opheffing daarvan verzet. Uiteindelijk moest hij dat verzet staken door hogere wetgeving. Dat de kazerne in Putten wordt opgeheven vreest hij echter niet. Dit gezien de afstand naar andere korpsen en het feit dat er ook overdag voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn bij de noodzaak uit te rukken.

KAZERNES Volgens burgemeester Lambooij zijn er wel andere gemeenten waar vraagtekens bij de aanwezigheid van kazernes kunnen worden geplaatst. Om zich niet de woede van zijn collega-burgemeesters op de hals te halen wil hij geen namen noemen. Als voorbeeld noemt hij wel de aanwezigheid van een brandweerkorps in een grote plaats. Daar staan beroepsmensen dag en nacht paraat en zijn ook in omringende plaatsen eerder ter plaatse dan de vrijwillige brandweer uit deze plaats.

TROTS Lambooij is trots op het brandweerkorps waarover Putten beschikt en zag dit in de praktijk gebracht tijdens een woningbrand in de afgelopen week. Hij wees de commissie erop dat mensen sneller dan vroeger vertrekken bij de brandweer en daardoor hogere opleidingskosten moeten worden gemaakt. Ook hoge uitgaven in andere gemeenten komen deels op het financiële bordje van Putten terecht. In het opheffen van preventieve taken bij de brandweer ziet Lambooij ook geen voordeel. Dat betreft onder meer peuterspeelzalen. Indien de brandweer deze controles niet uitvoert komt deze taak voor rekening van de gemeente. Zowel wat betreft uitvoering als kosten.

REACTIE Dat het college heeft voorgesteld geen reactie aan de veiligheidsregio te doen toekomen is een gevolg van het indicatief zijn van de begrotingscijfers voor 2020 en de jaren daarna. Helderheid daarover kan pas worden verschaft wanneer in september de keuze wordt gemaakt welke prioriteiten in de toekomst gaan gelden voor de brandweer. Daarvoor worden drie scenario's ontwikkeld.

Lambooij deelt de mening van Herman Luitjes dat de veiligheidsregio geen reserves moet opbouwen. ,,Het kan niet zo zijn dat daar geld op de plank ligt waar wij als gemeenten de broekriem moeten aantrekken."

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie