Afbeelding
112Heuvelrug.nl

Voortvluchtige in Putten aangehouden na wilde achtervolging

5 juli 2018 om 13:36 lokaal

PUTTEN Een voertuig en de inzittenden trokken woensdagochtend 4 juli rond 11.00 uur de aandacht van de politie Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk. Zij reden op dat moment op de A1, ter hoogte van knooppunt Hoevelaken.

De agenten besloten daarop om de bestuurder van het voertuig een volgteken te geven. Dit met de bedoeling om naar een geschikte plaats toe te rijden waar zij het voertuig en de inzittenden op een veilige manier konden controleren. Ondertussen was het voertuig de A28 in de richting van Zwolle opgereden. De agenten namen hierop de afslag Nijkerk-Putten. De bestuurder van het voertuig leek gehoor te geven aan het volgteken, maar maakte op het laatste moment een abrupte stuurbeweging naar links en vervolgende zijn weg met zeer hoge snelheid over de A28 in de richting van Zwolle. Kennelijk trachtten de inzittenden van het voertuig zich aan een controle te onttrekken en aan de politie te ontkomen.

De agenten zijn daarop de achtervolging gestart met zwaailicht en sirene. De bestuurder van het voertuig leek niet voornemens om te gaan stoppen en bleef met zeer hoge snelheid doorrijden. Hierbij werden andere weggebruikers rechts en over de vluchtstrook ingehaald. Kennelijk was de bestuurder er alles aan gelegen om aan de politie te ontkomen. De agenten zagen dat de bestuurder verderop de afslag Ermelo nam en onderaan de afrit rechtsaf de Hoornsdam op reed. De bestuurder bleef hierbij met zeer hoge snelheid rijden en bracht daarmee niet alleen zichzelf en zijn bijrijder, maar ook de overige weggebruikers ernstig in gevaar.

TE VOET Uiteindelijk kwam de achtervolging van het voertuig op een terrein aan de Stenenkamerseweg in Putten tot een einde. De bestuurder reed zich hier 'vast', maar gaf zijn poging om aan de politie te ontkomen nog niet op. Hij sprong, direct nadat hij zijn voertuig tot stilstand had gebracht, uit het voertuig en ging er vervolgens te voet vandoor. Zijn bijrijder kon direct worden aangehouden.

900 DAGEN GEVANGENIS De vluchtende verdachte kon na een fysiek inspannende achtervolging door enkele weilanden en bosschages enkele minuten later alsnog worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau in Ede, alwaar hij is ingesloten. Hij bleek te worden gezocht, omdat hij een penitentiaire inrichting zou zijn ontvlucht en hij nog een gevangenisstraf van ruim 900 dagen had openstaan. Hij zat deze straf uit voor een woningoverval. Na verhoor is hij door de Dienst Vervoer en Ondersteuning opgehaald en naar een penitentiaire inrichting gebracht, waar hij de rest van zijn straf moet uitzitten.

Voor het negeren van het stop- en volgteken en de overtredingen die tijdens de achtervolging zijn gepleegd, wordt proces-verbaal opgemaakt. De bijrijder bleek na onderzoek ter plaatse niet langer als verdachte te kunnen worden aangemerkt en is direct daarop in vrijheid gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie