Filmhuis Putten wil graag van start
Filmhuis Putten wil graag van start Henriëtte Houtsma

Filmhuis Putten wil graag van start!

2 februari 2023 om 14:34 Lokaal Deel je nieuws

De werkgroep ‘Filmhuis Putten’ heeft haar vrijwilligers uitgenodigd in Stroud om bij te praten over de voortgang. Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat het bestuur van Stroud een oproep plaatste voor het oprichten van een Filmhuis. Daaruit is een kleine werkgroep tot stand gekomen die zich de afgelopen jaren heeft bezig gehouden met onderzoek, gesprekken voeren en het creëren van een goed doordacht plan. “Het is nu aan gemeente om daar een klap op te geven” stelt Achilles Vink van de werkgroep. “Wij willen meer bieden dan een avondje netflixen thuis op de bank, de kwaliteit van zowel beeld als geluid moeten uitstekend zijn. Binnenkort gaan wij in gesprek met de nieuwe wethouder van cultuur, Sander van Nieuwenhuizen en hopen we een stap in de juiste richting te zetten”. In mei 2022 is er een succesvol draagbaarheid onderzoek gedaan in Putten. Maar liefst 200 mensen hebben zich toen aangemeld als vrijwilliger en wel 400 mensen hebben aangegeven graag deel uit te willen uitmaken van de selectiecommissie. “Dat heeft ons de moed gegeven om door te gaan” stelt Vink.

Sylvia van Barneveld is één van die mensen die zich hebben aangemeld. “Het fijne van Stroud is dat je je hier zo welkom voelt, je stapt heel makkelijk even naar binnen.” Een aantal jaren geleden is zij met haar gezin vanuit Soest naar Putten gekomen. “In Soest had je vroeger ook een goed filmhuis, daar ging ik vaak met de kinderen naar toe, ook voor feestjes, erg leuk. Maar ook samen met mijn man en dan na afloop een drankje en een pinda op tafel, even gezellig nazitten en mensen ontmoeten, dat is juist zo fijn van een filmhuis in je eigen woonplaats.”

Femke Lagaaij van de werkgroep vertelt dat Filmhuis Putten zich sterk wil gaan richten op de sociale verbinding. “Wij hechten er veel waarde aan dat iedereen zich hier welkom voelt en dat het filmhuis voor alle inwoners van Putten is. Een plek om elkaar te ontmoeten en na te praten over wat je net gezien hebt. We gaan ons uiterste best doen heel veel mensen hier plezier te laten beleven. Geboren Putterenaren, mensen die hier naar toe zijn verhuisd, scholieren, ouderen en immigranten. Maar we zijn er nadrukkelijk ook  voor onze jongeren en ietwat oudere jongeren” zegt ze met een glimlach.

Matthijs en Tjitske kunnen zich daar goed in vinden, broer en zus woonachtig in Putten. Volgens hen is de jeugd een vergeten groep in Putten. Er zijn maar weinig gelegenheden waar ze terecht kunnen voor een avondje ontspanning. “Als ik nu wat leuks wil gaan doen dan moet ik naar Nijkerk, Ermelo of Harderwijk en dan moet ik, zeker in de wintertijd, altijd over die donkere weg weer naar huis, dat vind ik maar niets”, zegt Tjitske.

Na afloop blijven nog wat mensen napraten in de foyer. Anke Goedhart vat de avond in een zin goed samen: “Het filmhuis is het middel, het doel is de sociale verbinding.” Het is nu aan de gemeente om groen licht te geven zodat het Filmhuis in Putten snel van start kan gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie