Christa Koekoek hing zoals ze gewend was op 11 oktober, internationale Coming Out Day, de regenboogvlag aan haar gevel.
Christa Koekoek hing zoals ze gewend was op 11 oktober, internationale Coming Out Day, de regenboogvlag aan haar gevel. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Christa Koekoek: ‘Hoe kunnen we een gemeente vertrouwen die de regenboogvlag niet wil hijsen?’

5 oktober 2022 om 17:14 Maatschappelijk

PUTTEN Christa Koekoek is vier jaar geleden in Putten komen wonen en hing zoals ze gewend was op 11 oktober, internationale Coming Out Day, de regenboogvlag aan haar gevel. Coming Out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor de LHBTIQ+ gemeenschap.

,,Ik dacht er niet bij na, omdat bij mijn weten iedere gemeente deze vlag hijst op 11 oktober. Toen bleek dat in Putten niet zo gebruikelijk te zijn en ik vond al snel een briefje op de deurmat met de tekst ‘Er wordt gebeden voor de goddelozen in dit huis’. Dat vond ik heel erg. Ook andere reacties die ik van mensen kreeg waren heftig”, vertelt Christa. 

,,Een jaar geleden ben ik hierover met Wilma van Voorst, raadslid van Wij Putten, in gesprek gegaan. Wilma heeft toen tijdens de raadsvergadering aandacht gevraagd voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Putten. Daarna is er een balletje gaan rollen en werd ik gevraagd om lid te worden van het inclusiepanel ‘Putten voor Iedereen’. Dit panel zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt in Putten en dat iedereen kan meedoen. Ik ga hiervoor mijn steentje bijdragen voor de regenbooggemeenschap.”

VOORBEELD Christa vervolgt: ,,Volgens de raad van Putten is de regenboogvlag maar een symbool, maar het is echt meer dan dat. Ook dit jaar zal de vlag trots aan mijn huis wapperen en ik hoop dat meer mensen mijn voorbeeld zullen volgen. Nu wil ik graag pleiten in Putten voor de acceptatie van iedereen, dus ook voor de LBTHIQ+ gemeenschap. Dit vind ik vooral belangrijk voor de jongeren die hiermee worstelen. Vooral vind ik het belangrijk dat de jeugd weet dat ze er mogen zijn. Wat mij betreft heeft Putten hier nog een grote stap te zetten en ik zou graag de dialoog aangaan. Maar zelfs dat lukt niet.”

VEILIGE PLEK Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering werd er door de VVD aandacht besteed aan de LBTHIQ+ gemeenschap. Zij dienden een motie in om op 11 oktober ook de regenboogvlag in Putten te hijsen op het gemeentehuis. ,,Volgens de vier partijen van de coalitie, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en Gemeentebelangen, zal het hijsen van de regenboogvlag een splitsing in de maatschappij teweeg brengen. Maar ik weet niet wat daarmee bedoelt wordt. Ik ben opgegroeid in Ermelo en voelde me niet veilig en geaccepteerd. Ik mocht niet zijn wie ik was. Als ik een vriendin zou hebben, durf ik er niet mee hand in hand te lopen. Zolang je er niet over praat is het oké, zolang het achter de voordeur gebeurt is het ook oké. Je bent geaccepteerd zolang je maar normaal doet. Ik ben lid van een kerk in Putten en ga met enige regelmaat naar de kerk. Ik praat daar niet over mijn seksualiteit, omdat ik daar geen behoefte aan heb. Wel denk ik dat het goed is om jongeren, ook binnen de kerk, een veilige plek te bieden. Laten wij er nu voor zorgen dat de jongeren die bij de regenbooggemeenschap horen weten dat ze er mogen zijn. En dat zij erbij horen. Dat vind ik erg belangrijk”, aldus Christa. 

TWEEDELING ,,Putten heeft hier nog een aardige grote slag te maken. In het coalitieakkoord is zelfs opgenomen dat er geen andere vlaggen worden gehesen dan de huidige vlaggen op het gemeentehuis. Volgens mij zorgt dat juist voor een tweedeling. Ik wil het hijsen van de regenboogvlag niet forceren, het enige wat ik wil is de dialoog aangaan. Maar dat is zelfs op dit moment niet mogelijk.”

DORPSE MENTALITEIT ,,Het gaat mij om de jeugd. Ook deze jeugd moet zich welkom en geaccepteerd voelen. Het is belangrijk om in ons dorp een veilige plek voor de LHBTIQ+ gemeenschap te bieden. Maar hoe kan je een veilige plek bieden als er geen acceptatie is. Hoe kunnen we vertrouwen op een gemeente die de regenboogvlag niet wil hijsen. Tien procent van de bevolking hoort bij de regenbooggemeenschap. Als we ervoor zorgen dat deze jongeren ook in Putten terecht kunnen dan kunnen we ook de dorpse mentaliteit behouden. Dan hou je de wereld ook voor hen geborgen en veilig. Laat zien dat we ook deze jongeren een veilige plek willen bieden. Buiten de gemeente kunnen ook de kerken en jeugdzorg hier een rol in spelen.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie