Het romantische beeld dat bestaat  van de wolf
Het romantische beeld dat bestaat van de wolf Eigen foto

Grote meningsverschillen tussen voor- en tegenstanders wolf

8 augustus 2022 om 15:37 Natuur en milieu

ERMELO Voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van de wolf op de Veluwe duikelen over elkaar heen. De voorstanders wijzen op het belang van de natuur, tegenstanders vinden het leefgebied te klein en de schade die het dier aanricht te groot. Zelfs de meningen verschillen of het dier zelf de Veluwe heeft opgezocht als leefgebied of dat het dier is uitgezet. Standpunten die nadrukkelijk niet tot elkaar komen en zorgen voor blijvende meningsverschillen.

Schapenhouders zijn niet gelukkig met de aanwezigheid van de wolf, zo zegt Reinard Olthuis, bezitter van een kudde Hampshire Down schapen, een Engels ras. Hij noemt de wolf een lustmoordenaar omdat het dier een aantal schapen dood en er verder niets mee doet. ,,En hij komt terug en het horrorscenario herhaalt zich. Een zinloos slachtveld in en de weilanden en waarom?”

Hij vertolkt de mening van veel schapenhouders en hobbyboeren die boos, teleurgesteld zijn en leven met grote stress en slecht slapen. Volgens Olthuis zijn er schapenhouders die al wel zeven keer een wolf op bezoek hebben gehad.

OOI Voorbeeld van een schapenhouder die zwaar is getroffen is Robert Bos uit Doornspijk. Hij verloor een Blauwe Texelaar die in 2019 nog werd uitgeroepen tot Nederlands kampioen door toedoen van de wolf. Maar ook een kleindochter van zijn vele malen bekroonde ooi waardoor het jaren duurt voor de bloedlijn van zijn fokkerij ernstig is verstoord en het jaren duurt tot deze is hersteld. Hij gaf kort na het incident al te kennen dat Nederland wakker moet worden omdat het zo niet langer kan doorgaan.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


De kudde schapen waaruit de bekroonde ooi werd aangevallen - Wijnand Kooijmans

Volgens Olthuis zijn veel schapenhouders de wanhoop nabij. ,,Elke keer dat je naar de schapen gaat, hoop je dat er niets is gebeurd.” Zoals hij aangeeft dat de schadevergoeding voor gedode en verwonde dieren waar lobbyisten meteen meeschermen niet zo florissant is als men doet geloven. De termijn van zes weken die er voor staat wordt veelal niet gehaald terwijl de vergoeding van tussen de 125 en 175 euro, zo zegt hij, maar een druppel op de gloeiende plaat is. De schade wordt niet gedekt, los van het feit dat de waarde van een bloedlijn die weg is, volgens Olthuis, niet in geld is uit te drukken.

Olthuis vraagt zich af waarom een probleem wolf niet gewoon wordt afgeschoten indien iemand hier last van heeft. ,,Het is toch te zot voor woorden dat zelfs in opsporing verzocht aandacht wordt besteed aan het afschieten van een wolf. Mijn inziens zijn er wel belangrijker zaken te doen van de centen die de belastingbetaler moet betalen.”

,,Het lijkt wel een stokpaardje van een bepaalde groep mensen die zo nodig de wolf hier weer willen hebben rond lopen. Of is dit al een voorloper om zo veel mogelijk boeren en hobbyboeren vanzelf te laten stoppen en zo via deze weg de veestapel te laten inkrimpen.”

,,De wolf hoort niet in ons dichtbevolkte landje thuis. Lobbyisten zijn van mening dat jagers de wolf als concurrent zien. Hun stelling is dat zolang er jaarlijks duizenden herten en zwijnen worden afgeschoten moeten worden er dus volop ruimte voor een natuurlijke vijand als lynx en wolf is in Nederland. Prima, maar zet hem dan in hetzelfde reservaat achter een omheining en raster, zodat hij geen schade kan aanrichten bij de landbouwdieren. Gebeurt dit wel, dan afschot zoals bij schadelijk wild.”

Staatsbosbeheer is blij met de aanwezigheid van de wolf. Alex Plantinga, boswachter publiek: ,,De spontaan teruggekeerde wolven zijn welkom in de terreinen van Staatbosbeheer. De wolf vervult als zogenaamde top-predator een positieve rol in de natuur. Door zich na lange afwezigheid weer op de Veluwe te vestigen heeft de wolf laten zien dat de Veluwe een geschikt leefgebied voor hen is met voldoende rust, ruimte en voedsel.”

Naast de vraag of de wolf welkom is op de Veluwe speelt de vraag of de eerste wolf zelfstandig naar de Veluwe is gekomen of dat het dier hier is uitgezet. Annemieke van Straaten zegt het zeker te weten dat de wolf is uitgezet en heeft in het verleden al duizenden euro’s aan beloning uitgeloofd voor diegenen die met hard bewijs komt.

Lijnrecht daar tegenover staat de mening van voorzitter van Faunabescherming Niko Koffeman uit Vierhouten. ,,Het is je reinste onzin dat de wolf is uitgezet in Nederland. Wetenschappelijk, genetisch onderzoek bewijst het tegendeel. De waarheid wordt voortdurende in twijfel getrokken tegenwoordig, een zorgwekkende ontwikkeling.”

Wijnand Kooijmans

De wolf, wachtend in het gras.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie