Afbeelding
pixabay

Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand

15 augustus 2022 om 11:05 Natuur en milieu

REGIO (ANP) Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. Op de Veluwe staan grote tanks met water bij bos en hei. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt.

Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken. ,,En natuurlijk zelf ook niet barbecueën, vuurkorven aansteken of roken in de natuur”, aldus Dorsman. Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Het oplaten van een zogenoemde wensballon met een kaarsje is om die reden zeer ongewenst. 

Boven de Veluwe vliegt nu dagelijks een patrouillevliegtuig met een brandweerverkenner aan boord. Die speurt naar signalen van mogelijke brand. Brandweerkorpsen in moeilijk bereikbare gebieden, zoals de bossen en de duinen, beschikken over speciale voertuigen die op ruw terrein kunnen rijden. Nu het risico op natuurbrand groot is rukt de brandweer met meer eenheden dan normaal uit naar een vermoedelijke brandhaard. Dorsman: ,,Onze slagkracht is zo groot mogelijk. En als het nodig is kunnen we andere regio’s en zelfs de blushelikopters van Defensie te hulp roepen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie