Afbeelding
Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Van Weesstraat; Verzet tijdens de Reformatie

17 augustus 2022 om 16:37 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Met deze week de Van Weesstraat.

In de zestiende eeuw vond de Reformatie plaats: de kerksplitsing. Waar eerst het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking rooms-katholiek was, kwam daar toen verandering in door het ontstaan van het protestantisme. Aan het einde van de zestiende eeuw werd gepoogd om ook Putten te reformeren. Pastoors uit de omgeving dienden in 1592 naar Harderwijk te komen om ondervraagd te worden over hun “theologische opvattingen”, zo schreef Klaas Friso in zijn boek. De Puttense pastoor, Wilhelmus van Wees, voldeed aan deze oproep.

Hij kwam er echter snel achter dat de calvinistische leer niets voor hem was. Hij schreef tijdens de bijeenkomst nog een brief en liet deze achter. Daarin vertelde Van Wees dat hij zich afzette tegen de leer van de Calvinisten. Hij moest en zou zijn kerk trouw blijven. Dit resulteerde in een verbod voor Van Wees: “den Toegangh tot den Predickstoel tot Putten” werd hem ontzegd.

Toch bleef Van Wees niet bij de pakken neerzitten en bleef hij in het dorp prediken. Op heimelijke wijze weliswaar. Dit werd hem, vooral door zijn opvolger Petrus Kinsius, niet in dank afgenomen. Kinsius klaagde zelfs dat Van Wees de reden is dat de Reformatie geen plaats mocht hebben in Putten.

Van Wees luisterde niet naar de kritiek en ging gewoon door. Hij predikte waar hij kon en doopte nog meerdere kinderen. Dus, in Putten ging de Reformatie nét iets anders: er bleek ruimte voor verzet, waardoor altijd een klein percentage van de Puttenaren rooms-katholiek is gebleven.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie