Deze week staat de Van Essenstraat centraal in de rubriek Een Straatje Om....
Deze week staat de Van Essenstraat centraal in de rubriek Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

De Van Essenstraat in Putten was belangrijk in het Gelderland van de zeventiende eeuw

24 november 2022 om 12:56 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. 

Lucas Willem van Essen, de man naar wie de Van Essenstraat is vernoemd, leefde in de zeventiende eeuw. Van Essen was een belangrijke man in Putten en omstreken, zo schrijft historicus Klaas Friso. Zijn broer overleed in 1710, waarna Van Essen hem opvolgde als ambtsjonker van Putten. Een ambtsjonker was in die tijd een adellijke Gelderse bestuurder. Verder was Van Essen onder andere burgemeester van Harderwijk, bewindvoerder bij de Oost-Indische Compagnie en dijkgraaf van de polder Arkemheen.

Na het overlijden van zijn broer kreeg Van Essen het kasteel de Vanenburg als onderpand. Dit kasteel was door zijn grootvader Hendrik van Essen gebouwd. Hendrik van Essen was een welgestelde man en werd in 1650 landdrost van de Veluwe, zo schrijft Friso. Een landdrost was destijds een bestuursambtenaar: met die functie vertegenwoordigde je de landsheer.

Het oorspronkelijke kasteel de Vanenburg bestaat niet meer, maar aan het begin van de negentiende eeuw werd het pand opnieuw gebouwd. De Vanenburg kreeg een andere stijl, maar de vorm van het pand is hetzelfde gebleven. Op haar website schrijft De Vanenburg dat de ontwerper van het huidige gebouw mogelijk inspiratie heeft gehaald uit twee villa’s aan het Willemspark in Den Haag, omdat het pand daar “verdacht veel” op lijkt. Hoewel het oorspronkelijke kasteel er dus niet meer staat, is het wapen van de familie Van Essen nog steeds in de voorgevel te vinden.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie