Afbeelding
Sarah Westphal
Een Straatje Om...

de Veldstraat in Putten is genoemd naar heidegebied ‘t Veld

2 december 2022 om 10:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. 

In het zuidoosten van Putten bevond zich tot een aantal decennia geleden een heidegebied, genaamd het Putterveld. In de volksmond werd dit gebied “’t Veld” genoemd. De Veldstraat in Putten is naar dit gebied vernoemd.

In de tijd van heidegebied ’t Veld, stonden er verspreid over het gebied allerlei arbeidershuisjes, zo schreef historicus Klaas Friso. Deze leken op willekeurige wijze te zijn geplaatst: alsof ze over het gebied gestrooid waren. Daarnaast waren er verschillende akkers, zandweggetjes, bomen en kippen- en varkenshokken.

’t Veld had veel weg van een opzichzelfstaande samenleving. Er woonden arbeiders, maar ook bijvoorbeeld rietdekkers, petroleumboeren en bezembinders. Het gebied kende daarnaast ook enkele bekende vakmensen. Jacob Magg bijvoorbeeld, hij stond bekend als de beste straathamermaker van de Veluwe. Maar er gebeurde ook dingen die niet door de beugel konden. Het stropen was bijvoorbeeld een misdaad die geregeld voorkwam. In 1846 werd Piet Vil opgepakt. Zijn naam was een pseudoniem voor iemand wiens naam niet bekend is, maar zijn bijnaam duidt er op dat de bewoners van ’t Veld wisten waar Vil mee bezig was.

Tegenwoordig is op de plek van heidegebied ‘t Veld een woonwijk te vinden. Er is vrijwel niets meer over van het karakter uit die tijd. Maar de naam van de straat, houdt de herinneringen aan heidegebied ‘t Veld toch een beetje levend.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie