Deze week staat de Schimmelpennincklaan centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Schimmelpennincklaan centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

de Schimmelpennincklaan in Putten is vernoemd naar het eeuwenoude geslacht Schimmelpenninck

8 december 2022 om 10:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. 

De Schimmelpennincklaan in Putten is vernoemd naar het eeuwenoude geslacht Schimmelpenninck. Al in de veertiende eeuw vestigde een familie Schimmelpenninck zich in Zutphen. Waarschijnlijk waren zij afkomstig uit Duitsland en kwamen zij voor de wijnhandel naar deze Hanzestad toe. De familie werd met de tijd invloedrijker en behoorde drie eeuwen lang tot de bestuurlijke elite van de stad.

Nog steeds zouden in Zutphen nog veel telgen van het Schimmelpenninck-geslacht wonen en staan er nog steeds huizen die in de middeleeuwen door de Schimmelpennincks zijn gebouwd. Maar ook in de rest van Nederland lopen er nog telgen rond. Denk bijvoorbeeld aan mediamaker Sander Schimmelpenninck. Waar veel Schimmelpennincks bestuurlijke functies zijn gaan bekleden of de rechters- of advocatentoga aantrokken, is graaf Sander Schimmelpenninck met succes de mediawereld in gedoken.

JONKER FREDERIK JOHAN CONSTANTIJN SCHIMMELPENNINCK

Maar ook in Putten is de familie Schimmelpenninck invloedrijk geweest. In het eerste boek van Putters en Puttenaren schrijft historicus Evert de Graaf over jonker Frederik Johan Constantijn Schimmelpenninck, die in de tweede helft van de twintigste eeuw verschillende landgoederen bezat in Putten, Nijkerk, Voorthuizen en in de omgeving van Apeldoorn en Voorst. De Graaf noemt hem een “excentrieke adellijke grootgrondbezitter”, en schrijft dat hij gewaardeerd werd door zijn huurders.

Het is en was dus een invloedrijk geslacht: de familie Schimmelpenninck. In verschillende delen van het land en met verschillende invloeden maakte de familie naam en droeg het haar steentje bij. En omdat ze ook in Putten neerstreken, is er met recht een straat naar hen vernoemd.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie