Afbeelding
Arda Konings

Iris wint drie medailles op WK IJszwemmen; ‘Een mentaal spel met jezelf’

26 januari 2023 om 11:02 Overig

ERMELO De 53-jarige Iris van Aurich pakte drie medailleplakken tijdens het WK IJszwemmen dat plaatsvond van 11 tot en met 15 januari te Samoëns in Frankrijk. Een interview met deze bikkel over haar passie voor zwemmen.

Op de 50 meter schoolslag, 100 meter wisselslag en 500 meter freestyle, zette ze tijden neer van 41,98 (brons) 1:27,82 (goud) en 8:13,23 (goud). Het evenement zelf vond plaats voor de vijfde keer en er participeerden 489 deelnemers verspreid over 42 landen. De zwemster die voor het eerst meedeed, steeg met de behaalde resultaten in haar leeftijdscategorie (50-54) boven zichzelf uit en liet per onderdeel zo’n 50 tot 60 deelnemers achter zich. IJszwemmen is nog een relatief nieuwe tak van sport waarbij gezwommen wordt in open water van maximaal 5 graden Celsius en … dat gewoon in badkleding en dus zonder wetsuit!

DE KINDEREN SLOTEN ZICH AAN BIJ DE ZWEMVERENIGING IN PUTTEN 

Het zwemmen zit Iris dan ook van jongs af aan al in het bloed. Als kind was ze al lid van een zwemvereniging en vanaf haar zevende deed ze reeds mee aan zwemwedstrijden. ,,Mijn vader deed aan waterpolo maar mijn moeder was juist bang voor water. Het belang van leren zwemmen zag ze dus gelukkig goed in.” Door de jaren heen kreeg Iris er steeds meer plezier in. ,,Nee, ik kan niet zonder water. Toen ik eenmaal studeerde en daarna in Zoetermeer woonde had ik weer aansluiting bij een zwemvereniging en kwam ik weer in mijn element.”

Op een gegeven moment wilden Iris en haar echtgenoot de randstad uit, terug naar de Veluwe om daar ook hun twee kinderen op te laten groeien. ,,Dat werd dus Ermelo. Ook de kinderen bleven zwemmen na het diplomazwemmen en sloten zich aan bij de zwemvereniging in Putten. Ik ben daar toen ook trainingen gaan geven en gaan masterzwemmen. Op de vraag wat masterzwemmen precies is, proest Iris het uit: ,,Dat is zwemmen voor ouwe lullen! Nee, zonder gekheid. Dat is voor zwemmers vanaf 20 jaar en ouder. Ik doe regelmatig mee met masterkampioenschappen op landelijk en Europees niveau. Met binnenzwemmen ben ik dus ervaren en bekend!”

LANGE AFSTANDEN ZWEMMEN IN VELUWEMEER

Soms wil een mens ook wel weer eens iets nieuws uitproberen. ,,Die tijd was bij mij dus aangebroken. Ik zocht een nieuwe uitdaging, wilde ook graag langere afstanden gaan zwemmen. Met het Veluwemeer en Strand Horst binnen handbereik ben ik dat gewoon gaan doen. Van lieverlee zwom ik 2, 5, 6, 7, 8 tot uiteindelijk 10 kilometer. Dat is sowieso de langste afstand die ik tot nu toe heb gehaald. Ik had me inmiddels behoorlijk ontwikkeld in het open water-zwemmen, samen met mijn zwemgenootje Corola.” De dames genoten enorm van het buitenzwemmen en de natuur om hen heen. ,,Als je in het water bent en de zon schijnt, zie je prachtige patronen op de zandbodem. Of een meeuw die een stukje met je mee vliegt boven het water. Allerlei vissen in het water. Maar ook de elementen waarmee je te maken krijgt. De temperatuur van het water, de wind, de golven. Het is nooit hetzelfde. Dat brengt ons telkens in verwondering. We worden erin meegezogen en worden één met de natuur.”

VEILIGHEID STAAT HOOG IN HET VAANDEL

Van lieverlee werd er het hele jaar door gezwommen in het open water. Uiteraard staat veiligheid hoog in het vaandel. ,,We zwemmen altijd met een boei, een goed gekleurde badmuts. Houden elkaar goed in de gaten en gaan nooit alleen het water in. We hadden er samen zo veel lol in en bleven elkaar uitdagen; zo ontdekten we dat er ijszwemwedstrijden waren waar we aan mee wilden gaan doen. Ik ben toen ook een openwatergroep gestart. Het is een hele leuke groep bij elkaar. De een dipt, de ander zwemt een wat langere afstand, ieder op z’n eigen niveau. Elke vrijdag- en zondagochtend komen we bij elkaar op Strand Horst.”

Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar Iris is ervan overtuigd dat ijszwemmen goed is voor je weerstand. ,,Elke keer doe ik het toch met een beetje tegenzin. Denk ik ‘wat doe ik mezelf aan?’ Zeker als het vriest, sta ik te riebelen. Het is een mentaal spelletje met jezelf, een kwestie van doorzetten en je ademhaling onder controle krijgen. Nee, ik ga echt niet elke dag onder de koude douche.” Lachend: ,,Ik hou namelijk ook heel erg van een lekkere warme douche!”

Arda Konings

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie