Deze week staat de Gebbekuillaan centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Gebbekuillaan centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

de Gebbekuillaan in Putten; Gebbekuil, Grebbekuil of Geppekuil?

26 januari 2023 om 13:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om… vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

Vroeger kende Putten verscheidene leemgaten. Dit zijn kuilen die ontstaan als gevolg van het afgraven van zand en leem. Leem is een combinatie van klei en bestanddelen, zoals kalksteen. Zand en leem werden afgegraven, opdat de wegen zouden verbeteren. Volgens historicus Klaas Friso waren er dus meerdere leemgaten te vinden in ons dorp, waarvan er één als vuilnisbelt ingezet werd en één als vakantiebedrijf diende.

Een ander leemgat in Putten heette de ‘Geppekuil’, daar is de Gebbekuillaan naar vernoemd. De Geppekuil was waarschijnlijk vernoemd naar een persoon die Geppe heette. Friso schreef in zijn boek over de verkeerde spelling van de Geppekuil in de straatnaam. Volgens hem heette de laan eerst de “Grebbekuillaan”. Toen men erachter kwam dat het niet ‘Grebbe’, maar ‘Geppe’ moest zijn, werd de straatnaam aangepast. Maar ook dat was een lastige opgave. De ‘r’ weghalen lukte, maar de ‘bb’ vervangen voor ‘pp’ bleek te hoog gegrepen.

De Geppekuil was een bezienswaardigheid is in ons dorp, en stond ruim honderd jaar geregeld model voor ansichtkaarten. Ondanks dat werd de bezienswaardigheid later opgevuld met grond, zodat er op de plek van de Geppekuil woningen gebouwd konden worden.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie