Binnen de regio West Veluwe van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, waartoe Putten behoort, wordt er hard aan gewerkt de natuur minder gevoelig te maken voor branden.
Binnen de regio West Veluwe van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, waartoe Putten behoort, wordt er hard aan gewerkt de natuur minder gevoelig te maken voor branden. Wijnand Kooijmans

Minder kans bosbranden West Veluwe door minder brandbare vegetatie en compartimenten

4 mei 2023 om 13:00 Overig

PUTTEN Binnen de regio West Veluwe van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, waartoe Putten behoort, wordt er hard aan gewerkt de natuur minder gevoelig te maken voor branden. 

Dit onder meer door het vervangen van brandbare vegetatie door minder brandbare maar ook door het maken van stoplijnen in de natuur die een brand beheersbaar maken. Dat blijkt uit een reactie van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

SINGELS EN GANGEN

Aanleiding is de vrees voor meer natuurbranden hetgeen op de Veluwe, met veel Natura 2000-gebied een grote zorg is. Sinds de bossen minder voor houtoogst en meer voor natuurwaarden worden beheerd, is de regelgeving rond brandsingels en brandgangen afgeschaft. Samen met de provincie, natuurbeheerders en de veiligheidsregio wordt onderzocht waar de singels en gangen nog het meest effectief en noodzakelijk zijn.

Binnen de West-Veluwe wordt gewerkt met brandcompartimenten in de natuur. De grenzen hiervan liggen op andere plekken dan de vroegere brandgangen. Door middel van minder brandbare vegetatie en het in stand houden van zandbanen worden compartimenten dusdanig ingericht dat natuurbranden opgevangen en gestopt worden.

VOORLICHTING

Natuurbrandbestrijding en preventie om branden te voorkomen zijn prioriteiten van de lokale brandweer naast voorlichtingscampagnes. Zo worden bezoekers van de natuurgebieden opgeroepen geen sigarettenpeuken weg te gooien en een auto niet met draaiende motor te laten staan in hoog gras.

OEFENPROGRAMMA BRANDWEER

Natuurbrandbestrijding maakt ook een belangrijk onderdeel uit van het oefenprogramma van brandweerkorpsen. Daarnaast beschikken brandweerposten in de regio over passende voertuigen en materiaal en kunnen bij branden korpsen uit meerdere plaatsen worden ingezet.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie