Afbeelding
Appartementen

In 2020 en 2021 een toename van appartementen

17 maart 2020 om 12:55 Partnercontent

In 2019 heeft de Puttense woningcorporatie Woningstichting Putten (WSP) geen enkele nieuwe woning kunnen opleveren. Maar in 2020 en 2021 heeft de woningcorporatie andere plannen en maakt ze een inhaalslag. Er worden vooral appartementen en boven- en benedenwoningen gebouwd. Putten kent over het algemeen weinig van dit soort woningen, in het dorp zijn tot nu toe vooral vrijstaande gezinswoningen en rijtjeshuizen te vinden.

Veel vraag
De reden dat de WSP hard bezig is met het bouwen van kleinere woningen heeft te maken met de vraag. Eenpersoonshuishoudens en kleine gezinnen nemen toe en zijn op zoek naar geschikte woonruimtes. In Putten zijn er op het moment relatief weinig woningen die passen bij kleinere huishoudens. De gemiddelde wachttijd op een huurhuis is nu tien jaar. De WSP wil daar de komende jaren verandering in brengen.

Nieuwe wijk Rimpeler
Al op 12 februari worden de eerste nieuwbouwwoningen opgeleverd in de nieuwe wijk Rimpeler. Er komen daar in totaal 78 huurwoningen te staan, waarvan 38 kleinere appartementen of beneden- en bovenwoningen zijn. De andere helft bestaat uit grotere woningen, geschikt voor grotere gezinnen. Daarnaast heeft de WSP als plan om dit jaar te starten met nog twee andere bouwprojecten bij Matchpoint (naast minigolfbaan Terra Nova) en aan de Wallenbergstraat.

Prefabwoningen
Het bouwproject bij Matchpoint begint in februari, de vergunningen zijn rond. Er worden achttien woningen gebouwd, waarvan twaalf beneden- en bovenwoningen (zes om zes) en zes levensloopbestendige woningen. De woningen die bij Matchpoint gebouwd worden, zullen er snel staan. Het zijn namelijk prefabwoningen, dit zijn woningen die in de fabriek al geproduceerd zijn en op locatie enkel nog in elkaar gezet hoeven te worden.

Woningen met ecologische verwarming
Bij het bouwproject van de WSP aan de Wallenbergstraat worden zesentwintig huurappartementen gebouwd, waarvan zestien uit twee kamers bestaan en tien uit drie kamers. De appartementen worden onderverdeeld in twee gebouwen, elk drie lagen hoog. Het ontwerp is diverse keren aangepast, omdat bewoners eerder bezwaar maakten. Het originele plan was om drie woontorens te bouwen. De nieuwbouwwoningen worden verwarmd met een Nilan ventilatiesysteem. Dit systeem komt uit Denemarken en wordt daar al veelvuldig toegepast. Het is een vorm van ecologische verwarming, die elektrisch wordt aangedreven. Lucht van buiten wordt naar binnen gezogen, waar het wordt opgewarmd. Het appartement wordt verwarmd met ventilatielucht en niet met vloerverwarming of radiatoren. Ook het water wordt verwarmd met behulp van dit systeem. De WSP hoopt dat de bouw dit jaar kan starten, maar is nog in afwachting van eventuele procedures bij de Raad van State.

Voordelen
De huurwoningen worden met name gebouwd voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om een dure hypotheek af te sluiten voor een koopwoning. Dit zijn vaak kleinere huishoudens of eenpersoonshuishouden. De huurwoningen zijn aantrekkelijker geprijsd en daarnaast hoeft er geen opstalverzekering afgesloten worden. Een opstalverzekering wordt namelijk vaak verplicht door hypotheekverstrekkers en verzekert het huis tegen schade door bijvoorbeeld brand of een storm.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie