Doctor man consulting patient while filling up an application form at the desk in hospital. Medicine and health care concept
Doctor man consulting patient while filling up an application form at the desk in hospital. Medicine and health care concept Medische keuring

Voorkom ziekteverzuim met een pro-actieve arbodienst

18 maart 2020 om 17:26 Partnercontent

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht werkgevers in Nederland om een basiscontract met een arbodienst af te sluiten. Door aan de verplichtingen van de Arbowet te voldoen, houden zij hun bedrijf gezond en voorkomen ze boetes van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tot een van de kerntaken van de arbodienst behoort het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij het opstellen van het arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Dit gebeurt met behulp van een arbeidshygiënist, een arbeid- en organisatiedeskundige, een veiligheidskundige en een bedrijfsarts.

Tot de taken van de arbodienst behoren onder andere:

Preventiecheck: onderzoek gericht op het verkorten van verzuim;

• Overleg met de preventiemedewerker van de opdrachtgever;

Verzuimbegeleiding met de focus op verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid;

• Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) naar de persoonlijke gezondheidsrisico's van werknemers;

• Advies en ondersteuning bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden;

• Het houden van een open spreekuur voor medewerkers;

• Werknemers snel en zo verantwoord mogelijk weer aan het werk helpen.

Probleemanalyse en advies
De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om samen met hun medewerkers en de arbodienst te zorgen dat zieke werknemers zo spoedig mogelijk weer aan het werk kunnen. De term arbodienst wordt meestal geassocieerd met verzuimbegeleiding. Een werkgever is verplicht om een werknemer die ziek is bij te laten staan door een bedrijfsarts. Binnen zes weken moet de arts advies uitbrengen en een probleemanalyse opstellen. De werkgever en zijn medewerker kunnen op basis daarvan een plan van aanpak opstellen dat voor de re-integratie dient. De bedrijfsarts is er dus voor zowel de werknemer als werkgever, brengt als specialist op het gebied van werk en gezondheid onafhankelijk advies uit en heeft beroepsgeheim. Iedere werknemer heeft het recht om een bedrijfsarts te bezoeken voor individuele, arbeids-gerelateerde gezondheidsvragen. Werkgevers horen hun werknemers te attenderen op het open spreekuur dat hiervoor in het leven is geroepen.

Vaste bedrijfsarts
De dienstverlening van de bedrijfsartsen van arbodienst Preventix is gericht op het verschaffen van meer inzicht in de organisatie van opdrachtgevers en in een goede communicatie. Bedrijven krijgen altijd een bedrijfsarts toegewezen en dat resulteert in (preventief) maatwerk. Preventix heeft een landelijke dekking met het serviceniveau van een kleine dienstverlener. De diensten van de bedrijfsartsen beperken zich niet tot verzuimbegeleiding. Organisaties zijn er tevens aan het goede adres voor advies dat zich pro-actief richt op het voorkomen van verzuim. Preventix is in heel Nederland vertegenwoordigd. De dichtstbijzijnde vestigingen voor bedrijven in Putten en omgeving bevinden zich in Apeldoorn en Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie