Afbeelding
Autoinbraak

Aantal auto-inbraken in Gelderland fors afgenomen

19 maart 2020 om 08:11 Partnercontent

In de provincie Gelderland is het aantal auto-inbraken vorig jaar fors afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. In Gelderland werden er in 2019 in totaal 3.979 auto-inbraken geregistreerd. Dat is een daling van 19 procent ten opzichte van 2018.

Arnhem en Nijmegen in top 15
Nederland telde vorig jaar 48.499 geregistreerde auto-inbraken. Dat is een afname van ruim 9 procent ten opzichte van 2018. De helft van de auto-inbraken is gepleegd in slechts 15 gemeenten. In deze lijst staan ook twee woonplaatsen uit Gelderland. Nijmegen is met 965 auto-inbraken terug te vinden op plek 6. Arnhem staat met 633 auto-inbraken op plek 10 in de lijst. Dat er in deze twee woonplaatsen zo vaak wordt ingebroken, heeft waarschijnlijk te maken met de gunstige ligging ten opzichte van de snelweg en het buitenland en natuurlijk ook met de omvang van deze steden. In Putten werden 48 auto-inbraken geregistreerd. Dat is er slechts 1 meer dan in 2018, toen er 47 auto-inbraken werden gepleegd.

Ook minder voertuigen gestolen in 2019
Er werden in 2019 ook minder voertuigen gestolen ten opzichte van 2018. In Putten werden er in totaal 2 voertuigen gestolen. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit. In totaal werden er in Nederland 7101 personenauto's gestolen. Dat is een daling van 2,1 procent ten opzichte van 2018. Er worden ook steeds vaker auto's teruggevonden. In totaal werd 35,6 procent van de gestolen voertuigen teruggevonden.

Auto-inbraak en de autoverzekering
De schadevergoeding voor gestolen accessoires en spullen is afhankelijk van de dekking van de verzekering. Als de gedupeerde alleen in het bezit is van een WA-verzekering, dan krijgt hij of zij niets vergoedt bij diefstal. Bij een WA+ en een allriskverzekering zijn mensen verzekerd voor de diefstal van spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk hierbij aan het navigatiesysteem of audioapparatuur. Als er later nog bepaalde accessoires zijn ingebouwd, zoals specifieke geluidsboxen, dan kunnen geïnteresseerden dit tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Zijn er ook losse spullen uit de auto gestolen, bijvoorbeeld een smartphone of zonnebril? Dat valt niet onder de dekking van de autoverzekering. Men kan eventueel wel een beroep doen op de inboedelverzekering.

Diefstal en de verzekering
De eigenaar van de auto moet zo snel mogelijk aangifte doen als een auto gestolen wordt. Door snel in actie te komen, vergroot men namelijk de kans dat de auto weer wordt teruggevonden. Als de auto WA+ of volledig casco is verzekerd, dan wordt de schade als gevolg van autodiefstal vergoed. Met een WA-verzekering zijn autobezitters alleen verzekerd voor schade die zij bij anderen veroorzaken. Diefstal valt niet onder deze dekking. De verzekeraar vergoedt een bepaald bedrag als de auto binnen 30 dagen nog niet is teruggevonden. Dat doet zij via één van de volgende regelingen: nieuwwaarderegeling, aanschafwaarderegeling, gelijkwaardige autoregeling of de dagwaarderegeling. Welke regeling geldt, staat in de polisvoorwaarden van de verzekering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie