Afbeelding
Smart home systemen

5 Smart home systemen die je woning slimmer maken

16 april 2020 om 10:39 Partnercontent

Er zijn weinig 'standaard' systemen. Ooit had je VHS en VCC, toen Nintendo en Sega, of Apple en Windows computers. Nu kun je weer kiezen tussen Android, iOS of andere systemen, misschien lees je deze pagina in Chrome, Safari, Edge of Firefox. Hetzelfde gebeurt nu met smart home systemen, er zijn meerdere aanbieders die nét iets anders werken. Er is vaak wel een overlap wat het nog ingewikkelder maakt. Hier zijn de vijf beste smart home systemen van dit moment, en de redenen waarom ze een plekje op deze lijst verdienen.

1. Apple HomeKit
Voor de duidelijkheid; deze lijst is niet gerangschikt. Want nummer 1 zal niet voor iedereen op dezelfde plek staan. Als je veel Apple producten in huis hebt, dan ligt HomeKit voor de hand. In lijn met andere Apple producten is HomeKit doordacht, eenvoudig om te gebruiken en perfect te koppelen met iPhone, iPad, Mac, HomePod of Apple TV. Omdat Apple verder niet veel 'slimme' producten maakt kun je ook apparaten van andere merken koppelen. Maar wel beperkt, en onder strikte regels, wat ook weer typisch Apple is. Als je geen claustrofobie krijgt van de 'omheinde speeltuin' van dit merk, dan kun je er een functionele smart home mee bouwen.

2. Google Nest
Je kent Google van de zoekmachine en de Android toestellen. Daarnaast maken ze ook een lijn huisautomatisering producten onder de naam "Nest" waaronder een Nest Hub en een Nest camera voor binnen of buiten. De Nest speakers maken gebruik van de Google Assistant, die niet perfect is maar doorgaans wel beter presteert als Siri én ook Nederlands kan verstaan en spreken. Denk alleen niet dat Nest net zo open is als het Android platform, want er zijn veel smart home apparaten die niet werken met hub bridge, terwijl dit toch het centrale middelpunt moet zijn van jouw slimme woning.

3. Somfy TaHoma
Dit Franse merk is een bekende naam in garagedeuropeners, elektrische raamdecoratie en aansturing voor allerlei soorten elektrische zonwering. Naast producten voor kantoren en andere zakelijke toepassingen, leveren ze met het TaHoma systeem een geduchte concurrent voor HomeKit en Nest. Met name omdat ze naast ondersteuning voor hun eigen indoor en outdoor IP camera of slimme rookmelders meer open staan voor producten van andere merken. Zo kun je er Philips Hue lampen aan koppelen, Velux lamellen of Sonos luidsprekers. Er is ondersteuning voor zowel Google Assistent als voor Amazon Alexa, en wat niet direct werkt voeg je toe via If This Then That. Dat is een voordeel van een merk dat niet hoeft te concurreren met de gevestigde orde, maar hun eigen pad bewandelt.

4. Samsung SmartThings
Dit is niet de meest bekende optie in het lijstje, toch heeft SmartThings wel enkele interessante voordelen. Het is namelijk een open systeem waar fabrikanten producten voor kunnen ontwikkelen. Er is ondersteuning voor Zigbee en Z-Wave, zolang je maar gebruik maakt van de Samsung router. Hoewel dit merk uit Zuid Korea vaak innovatief op de proppen komt, lijken ze toch een beetje moeite te hebben met gebruiksvriendelijke apps. Samsung smartphones zijn technisch hoogstaand, ze werken vaak toch wat minder handig dan bijvoorbeeld een Google Nexus of Apple iPhone. Dat lijkt ook het minpunt van de SmartThings producten, al zal niet iedereen hier problemen mee ondervinden.

5. Zigbee / Z-Wave
We noemde zojuist al deze protocollen, die geen opzichzelfstaande smart home systemen zijn. Ze werken op basis van een 'mesh netwerk', dit betekent een onderlinge koppeling van apparaten in huis. Dit is mogelijk door communicatie op basis van een radiofrequentie in plaats van een wifi signaal. Door Zigbee en Z-Wave producten te koppelen aan een traditionele bridge kun je wel de verbinding naar het internet maken. Een nadeel van deze protocollen is dat ze alleen kunnen ontvangen, maar niet kunnen zenden. Dus je kunt het commando geven om een lamp in te schakelen, maar je kunt niet controleren of die lamp daadwerkelijk aan staat. En dat is toch wel een beperking.

Andere systemen
Er zijn ook nog andere opties, zo heeft IKEA een eigen lijn slimme apparaten. De meubelgigant lijkt zich momenteel nog in de eerste fase van huisautomatisering te bevinden, niet alle producten werken vlekkeloos. Omdat ze zich niet beperken tot één productcategorie zoals Philips met Hue lampen of Sonos met luidsprekers, zijn de individuele producten vaak niet zo goed afgewerkt als die van de concurrentie. Een universeel smart home systeem wringt toch een beetje bij de eigenzinnige aanpak van IKEA. Zelfs de Action heeft slimme lampen, die in plaats van een bridge met de standaard router werken. Om te functioneren is er een actieve internetverbinding nodig, wanneer die wegvalt kunnen er vreemde dingen gebeuren omdat iedere handeling via internet verzonden wordt. Deze producten zijn wel goedkoop in aanschaf.

Conclusie
Google, Apple en Samsung proberen ieder hun eigen ecosysteem te laten groeien, terwijl Somfy meer openstaat voor 'samenwerking' tussen smart home apparatuur. Zigbee en Z-Wave zijn toch een beetje beperkt en de rest lijkt zich toch nog in de experimentele fase te bevinden. Bekijk zelf welke oplossing de mogelijkheden biedt waar jij naar op zoek bent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie