Afbeelding
Foto: Shutterstock

Koersen dalen nauwelijks ondanks stijgende inflatie

12 november 2021 om 10:56 Partnercontent

Stijgende prijzen voor consumentengoederen, etenswaren en energie leidt tot zorgen bij economen. Zij twijfelen of de groeiende inflatie van tijdelijke aard is, zoals door verschillende experts verwacht wordt. Een aanhoudende inflatie kan voor financiële problemen zorgen in huishoudens. In het bijzonder wanneer de inflatie harder toeneemt dan het inkomen van burgers. Ondanks de inflatie is er op de beurs en ook daarbuiten weinig te merken van angst voor een financiële crisis. De koersen dalen nauwelijks. De koers van Bitcoin en andere digitale munten, verhandelbaar op een platform als Binance, bereikte onlangs zelfs een nieuw record. De grote vraag is nu of centrale banken in moeten grijpen en welke impact dat vervolgens heeft op koersen van aandelen en (digitale) valuta.

Inflatie over de hele wereld fors toegenomen 

Niet alleen in Nederland kampt men met een voortdurend toenemende inflatie. Ook de Amerikaanse inflatie stond in de afgelopen decennia niet zo hoog als momenteel het geval is. Bankiers worden als gevolg van de groeiende inflatie steeds meer gedwongen om de rente te verhogen. Een toenemende rente maakt het aantrekkelijker om te sparen, wat de koersen van aandelen en (digitale) valuta kan doen laten dalen. Het is om deze reden dat veel beleggers vrezen voor het moment waarop de rente daadwerkelijk verhoogd zal worden. Eerder werd al bekend dat steunprogramma’s worden afgebouwd in de komende maanden. Prijzen lagen in oktober zo’n 6,2 procent hoger dan in diezelfde maand een jaar eerder, in de Verenigde Staten. Cijfers in Europa zijn vergelijkbaar.

Consumenten zien risico’s van beleggen lang niet altijd 

Waar sommige beleggers vrezen voor een stijgende rente in de komende maanden of jaren, ziet niet iedereen deze risico’s. Veel jongeren zijn de laatste maanden gestart met beleggen, gestimuleerd door de sterk opgelopen koersen van aandelen als Tesla, Microsoft en bijvoorbeeld het Nederlandse ASML. Snel geld verdienen zit er niet in, waarschuwen economen. De kans op een correctie op de beurs, wat vaak gepaard gaat met een daling van de koersen van tenminste 10 procent, lijkt onontkoombaar in de komende jaren. Zeker voor de aandelen die horen bij technologiebedrijven. Deze bedrijven zagen de koersen van hun aandelen het hardst stijgen.

Handel in digitale valuta eveneens toegenomen

Naast het feit dat steeds meer Nederlanders beleggen in aandelen en valuta, is ook investeren in digitale munten populairder geworden. Net als voor aandelen geldt ook voor bijvoorbeeld Bitcoin dat de waarde hiervan explosief gestegen is in de afgelopen jaren. Veel economen dachten dat de populariteit van deze digitale munt na de stijging en de daarop volgende daling in 2017 het einde betekende. Veel mensen verloren op dat moment honderden euro’s, doordat zij rond de top van de koers instapten. Inmiddels is de top uit 2017 verdrievoudigd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie